Je bent zwanger en hebt zin in die lekkere geitenkaas salade, toastje of wat dan ook. Mag dat? Goed nieuws, de meeste geitenkazen mag je gewoon eten. Maar welke dan wel en welke niet?
Geitenkaas tijdens de zwangerschap: eten of niet?
Je hebt verschillende soorten geitenkazen. De harde en de zachte geitenkazen. Ook hier geldt, net als bij alle andere kazen, dat je gepasteuriseerde kazen mag eten. Dit zijn voornamelijk de harde geitenkazen, zonder veel vocht. Deze gepasteuriseerde kazen zijn dusdanig geproduceerd (verhit) dat de Listeria bacterie geen kans heeft.
Besmetting met de Listeria bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap en je baby. Het kan in het ergste geval een miskraam of doodgeboren kindje veroorzaken.
Sommige zachte geitenkazen zijn gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze kun je dus beter niet eten.
Geitenkaas veilig of niet? Hoe weet je dat?
Kijk op de verpakking of de geitenkaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Wanneer dit niet zo is, staat er “au lait cru” of rauwe melk op. Koop je je kaas op de markt of bij de kaasboer? Vraag dan welke kazen je kunt eten. Dit geldt ook in het restaurant, ze krijgen dagelijks deze vraag dus schroom niet om het gewoon even te checken.
Waarom geitenkaas juist goed is tijdens de zwangerschap
Het is een bron van zuivel en is lichter verteerbaar dan normale kaas. Dat is dus weer prettig voor jou en je baby!
Geen man overboord wanneer je het toch hebt gegeten?
Wanneer je het per ongeluk toch hebt gegeten, is dit niet direct reden tot paniek. De kans dat je ziek wordt, is klein. Er is allereerst, zo ver bekend, nog nooit een Listeria bacterie aangetroffen in geitenkaas. Daarnaast ga je pas naar de huisarts of verloskundige als je ziekteverschijnselen zou hebben als koorts, diarree of misselijkheid.