Seks na de zwangerschap. Dat is ook weer zo’n mooi gespreksonderwerp. Was het maar zo! Er wordt eigenlijk maar heel weinig over gesproken. Terwijl er best wat issues zijn. De angst of het pijn gaat doen, het afgenomen libido, wanneer kan het eigenlijk weer? Wij spraken met arts/ seksuologe Suzanne Reijnen. In dit artikel zoomen we in op het libido.

Eindelijk, even lekker in je trainingsbroek onderuitgezakt op de bank. Je focust je vooral op je baby. Seks? Daar heb je dus even helemaal geen zin in. Je voelt je niet aantrekkelijk en… zo zie je er misschien ook niet uit in je eeuwige trainingsbroek en je make-up op half elf. Je hebt wel iets belangrijkers te doen: je baby! Dit is niet heel erg, de eerste weken. Maar het is wel belangrijk dat het weer opgepakt wordt. Anders verlies je wellicht de intimiteit met je partner. Een waardevol onderdeel van je relatie.

Wanneer kan het überhaupt weer?

De verloskundige raadt het af om de eerste zes weken na de bevalling gemeenschap te hebben vanwege infectiegevaar. De baarmoedermond moet eerst voldoende gesloten zijn. En je hebt misschien wel een paar hechtingen van een knip down under. Deze hechtingen zijn in deze 6 weken weer mooi opgelost en het litteken is waarschijnlijk al weer iets minder gevoelig. Dit geldt natuurlijk ook als je een keizersnede hebt gehad.

Maar ik heb echt helemaal geen zin!

Dit komt heel vaak voor. En is op zich ook logisch. Moe zijn, is in de eerste maanden een understatement. Je bent vaak doodop van al die slapeloze nachten. Of je vindt deze periode best stressvol. Je hebt een kind gekregen, je wil de perfecte moeder zijn, de perfecte partner, de leuke vriendin, dochter, collega etc etc. En er is zo veel te doen in het huishouden. Een lange lijst met perfectionistische eisen aan jezelf. Want kritisch en perfectionistisch, dat zijn we tegenwoordig steeds meer.

Stress en vermoeidheid zijn allebei bekende libido killers. Maar seks kan hier juist ook helend werkend, als je je er maar toe zet. Je ontspant even, je voelt je fijn en je krijgt er vaak ook energie van. Wist je bijvoorbeeld dat seks ook kan helpen tegen hoofdpijn?

Bij borstvoeding maak je een antisekshomoon aan

Misschien geef je wel borstvoeding. Bij borstvoeding komt onder andere het hormoon prolactine vrij. Dit wordt weleens het antisekshormoon genoemd. Het stimuleert de melkproductie maar remt de afgifte van oestrogeen, progesteron en testeron. Het is dus medisch te verklaren dat je nu tijdelijk minder of geen zin hebt in seks. Biologisch gezien is het ook onwenselijk om nu al weer zwanger te worden, dus de natuur regelt het op deze manier.

“Oh, ik kan er helemaal niets aan doen! (en hoef er dus niets aan te doen)”

Het is dus logisch dat je minder zin hebt. En wanneer je borstvoeding geeft is het ook nog te verklaren door hormonen. Maar dat wil niet zeggen dat je je er niet toe kunt zetten. Je partner heeft vaak wel de behoefte. En jij zult je achteraf waarschijnlijk ook beter voelen.

Wat kun je doen?

Probeer, als alleen het libido een issue is, het eens een vrijdagavond extra gezellig te maken. Dat werkt toch beter dan allebei weer in je trainingsbroek op de bank te crashen. Vertel je partner dat je minder zin hebt, maar dat je wel graag moeite wilt doen. Voor hem, voor jullie samen! Zet het in je agenda. Zet kaarsjes aan, geen televisie, praat met elkaar en maak het weer als vanouds gezellig. Maak je mooi. Besteed meer aandacht aan het voorspel. Geef een massage. En probeer het weer, ook al heb je minder zin. Wie weet werkt het wel net zoals met de sportschool. Als je eenmaal weer begonnen bent, is het achteraf weer leuk en gaat het je steeds makkelijker af.

Mocht je nou na een half jaar nog steeds kampen met een verminderd libido en je geeft geen borstvoeding (meer)? Maak dan eens een afspraak met een seksuoloog.

Lees ook mijn andere artikelen:

Seks en onzekerheid over je lichaam na de bevalling

Angst dat vrijen pijn doet na een bevalling

Suzanne Reijnen

Suzanne Reijnen

Arts/ seksuoloog in haar eigen praktijk voor seksuologie in Breda.

Al jaren werk ik in de gezondheidszorg, de eerste twintig jaar als huisarts, later als arts in verpleeghuizen. Vanwege mijn interesse in relationele ontwikkeling en seksuele gezondheid heb ik ook de opleiding tot seksuoloog met veel plezier en succes afgerond.