En dan ben je zwanger. Na de eerste blijdschap komen ook de vragen. Ga je minder werken, heb je genoeg ruimte in huis, hoe vertel je het de grootouders en de vraag… ga je wel of niet trouwen?

Gelukkig hebben we tegenwoordig een keuze. Was het vroeger not done om niet te trouwen als er een kleintje op komst was, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Dus trouwen omdat het anders schande is, dat is niet meer aan de orde. Toch zijn er nog genoeg vragen om over na te denken voor je een voor jullie goede keuze kunt maken. Want er zijn wel verschillen in rechten en plichten.

Samen het ouderlijk gezag of toch niet?

Een groot verschil tussen trouwen of samenwonen zit in het ouderlijk gezag. Ga je samenwonen met een samenlevingscontract dan krijgt alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Om een gezamenlijk gezag te laten registeren moet de vader moet het kind eerst erkennen. Pas dan is hij officieel de vader en pas dan kan hij samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren. Eenvoudiger is dit bij een huwelijk of partnerschap, dan krijgen automatisch beide ouders het ouderlijk gezag over de kinderen die je samen krijgt.

Rechten en plichten

Uiteraard is trouwen niet alleen de mooie dag met een witte jurk en een gigantisch feest. Gelukkig is het nog veel meer. En daarbij hebben we het dan ook over de rechten en lichten die je bij een huwelijk of partnerschap automatisch hebt ten opzichte van elkaar. Denk maar aan het onderhoudsplicht en erfrecht. Bij samenwonen is dit duidelijk anders. Dan heb je deze rechten en plichten niet, tenzij je ze opneemt in het contract. Hetzelfde geldt voor gemeenschap van goederen. Ook dit dien je specifiek op te nemen omdat er anders geen sprake van gemeenschap van goederen is. Ook niet na 20 jaar samenwonen.

Als je gaat trouwen, moet je elkaar het trouwens wel zogenaamde ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit dan weer niet verplicht. Maar ach, als dat nu het enige verschil zou zijn. Nee de grote verschillen zitten dus in het ouderlijk gezag, de rechten en plichten en het uit elkaar gaan. Tuurlijk wil je daar niet aan denken, maar belangrijk is het wel. Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om beëindigd worden. Overigens geldt dit alleen maar als er geen gezamenlijke minderjarige kinderen zijn. Bij een huwelijk moet je voor een ontbinding altijd naar de rechter.

Een ander verschil is dat je bij huwelijk kunt kiezen voor een scheiding van tafel en bed en bij een geregistreerd partnerschap niet. Nog een stukje makkelijker is het samenlevingscontract ontbinden.

Wordt scheiden leiden of lijden?

In alle gevallen is scheiden afscheid nemen en zeker niet de leukste tijd van je leven. Des te belangrijker is het dus om het vooraf zo goed mogelijk organiseren. Dat betekent dat als je bij het samenwonen en een samenlevingscontract hebt opgesteld, het uit elkaar gaan een stuk  minder ingewikkeld is dan voor wie getrouwd is. Bespreek daarom vooraf met je notaris wat de voors en tegens zijn. Niet een makkelijk onderwerp maar wel fijn als het geregeld is. Een notaris kan je naast advies ook alles vertellen over de kosten Geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract kosten