De flessenwarmer, je hebt ze in alle soorten en maten. Heb je er eentje nodig? Niet echt, maar handig zijn ze wel. Welke flessenwarmer kun je dan het beste kopen? Waar kun je op letten?

Flessenwarmer : wat is het?

Een handig hulpmiddel om je fles makkelijk en snel op te warmen zonder dat de melk voedingswaarde verliest. Als je tenminste een goede hebt. Je kunt de flessenwarmers gebruiken voor zowel het warm maken van gekolfde moedermelk als kunstmelk. Ook kun je in de meeste flessenwarmers speentjes  en flessen steriliseren en potjes voeding opwarmen.

Flessenwarmer nodig?

Nee, niet echt. Je kunt je flesje natuurlijk gewoon opwarmen in een pannetje met warm water, draaiend onder een warme kraan of in de magnetron. In de magnetron kun je overigens beter niet doen. Dit zorgt voor een ongelijke verdeling van de warmte waardoor je baby zich kan verbranden tijdens het drinken. Daarnaast verliest de melk zijn voedingswaarde in de magnetron. Wanneer melk boven de 37 graden wordt verwarmd, verliest het namelijk voedingswaarde.

Welke methode je hierboven kiest, je moet altijd het proces in de gaten houden. En loopt vaak te klungelen met te warme en dan weer te koude melk. Net wanneer je baby dus ongeduldig zit te wachten op het flesje. Dan kan een flessenwarmer je wel tijd en frustratie besparen. Zeker wanneer je meerdere flesjes per dag op wilt warmen.

Flessenwarmer : hoe werkt het?

Je hebt flessenwarmers op basis van een beetje water dat aan de kook wordt gebracht. De “kokers”. Je giet dan een bodempje water in de warmer. Dit gaat alleen niet zo snel dus je wint er niet super veel tijd mee. Wel is je melk altijd op de juiste temperatuur en behoudt het zijn voedingswaarde. Het zorgt dus voor minder geklungel en is daardoor dus wel handiger en sneller.

Andere flessenwarmers werken op basis van stoom Dit is de snelste manier, soms al wel binnen 3 minuten. De melk wordt vaak wel wat warmer door de stoom waardoor het een beetje voedingswaarde verliest. Ook moet je wel even wachten om de fles vast te pakken, die is ook gloeiend heet.

Je hebt ook nog een doek met een verwarmingselement. Het warmtekussen. Je wikkelt het flesje in de doek en zo wordt het opgewarmd. Je kumt het makkelijk overal mee naartoe nemen. Je weet alleen nooit precies wat de temperatuur van de melk is. Niet zo handig ds.

Flessenwarmers : hoe kies je de juiste?

Flessenwarmers zijn er in allerlei soorten en maten. Bij de flessenwarmers op basis van kokend water wordt de fles geleidelijk opgewarmd en verlies je geen voedingswaarde. Dat is voor je baby wel het beste natuurlijk. Je moet dan wel ietsje langer wachten. Verwacht ook geen magnetron snelheden, dat zorgt alleen maar voor teleurstelling. Je kunt bij je keuze verder rekening houden met:

  • Kun je de temperatuur instellen?
  • Wordt de fles niet warmer dan 37 graden (daarboven verliest de melk vitaminen)
    Is de flessenwarmer aanpasbaar voor verschillende flessen? Passen alle flessen erin?
  • Hoe lang duurt het voordat de melk opgewarmd is?
  • Zit er een warm houd functie op? Stel je baby ligt nog net even te slapen of zit van boven tot onder onder de poep waardoor je eerst moet verschonen
  • Te veel functies zijn eigenlijk overbodig
  • Is de flessenwarmer makkelijk mee te nemen?
  • Wil je de warmer ook onderweg gebruiken? Dan is het handig wanneer het niet (alleen) op stroom werkt en er een soort adapter bij zit die je ook in de auto kunt gebruiken

Populaire flessenwarmers

Er zijn ontzettend veel flessenwarmers te koop. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt op basis van de reviews bij Kieskeurig.nl en het onderzoek van de Consumentenbond.

Alecto BW 70 flessenwarmer

Alecto BW 70 : meest populaire flessenwarmer

Deze flessenwarmer is het meest populair. Hij krijgt een 8 als beoordeling bij Kieskeurig en ook bij de Consumentbond wordt deze als beste gewaardeerd. Dit komt waarschijnlijk door de vriendelijke prijs (17,99), geen toeters en bellen, en geschikt voor meerdere flesjes, hij doet wat hij moet doen. Het is overigens niet de snelste flessenwarmer, reken op minimaal 5 minuten.

Meer informatie

Alecto BW 80 flessenwarmer

Alecto BW 80 : meest populaire flessenwarmer + voor onderweg

Deze flessenwarmer is het broertje van de meest populaire flessenwarmer. Dus met dezelfde funtionaliteiten + geschikt voor onderweg. Met en adapter kun je hem bijvoorbeeld ook in de auto gebruiken onderweg naar je vakantie. (24,99).

Meer informatie

Beurer flessenwarmer

Beurer BY52 : Snelle digitale flessenwarmer

Deze flessenwarmer warmt de melk snel op en er zit een digitale thermometer op. Je moet wel even de gebruiksaanwijzing lezen, maar na een paar keer weet je wel hoe het precies werkt. Over de nauwkeurigheid van de temperatuur wordt is overigens niet iedereen het even eens. (24,99).

Meer informatie

Philips Avent flessenwarmer

Philips Avent SCF356/00 : warmt gelijkmatig en meer functionaliteiten

Deze flessenwarmer heeft meerdere opwarmstanden en een ontdooistand. Er kunnen ook potjes in en de meeste maten flesjes. De flessenwarmer is wel wat duurder. De voeding wordt gelijkmatig opgewarmd doordat de fles of het potje ronddraait. (50,99).

Meer informatie

Bekijk ook eens het artikel over kruiken of ledikantjes.