Een fijne zwangerschap en een gezonde baby, dat willen we toch allemaal? Dat begint met een gezonde levenstijl. Maar wat is dat dan precies? De afdeling Kindergeneeskunde en Gynaecologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+) heeft een leefstijlprogramma opgezet om vrouwen die zwanger willen worden hierbij te helpen.

Een goede ontwikkeling  van de baby begint bij een gezonde mama!

De zwangerschap is een bijzondere periode voor aanstaande ouders. We willen natuurlijk allemaal dat deze periode prettig verloopt en gelukkig is dit meestal ook het geval. Om de kans op een zwangerschap zonder problemen zo groot mogelijk te maken is het verstandig gezond te leven. Zo is de kans op zwanger raken groter voor vrouwen die niet roken, geen alcohol drinken en een gezond gewicht hebben. Ook wordt de kans op het krijgen van een miskraam of een keizersnede kleiner. Bovendien begint de ontwikkeling van een kind al vroeg in de zwangerschap. Je kunt je dus voorstellen dat de leefstijl van de aanstaande moeder vroeg in de zwangerschap al  invloed heeft op de groei van het kindje. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vele factoren van invloed zijn op de gezondheid. Al in de eerste 10 weken van de zwangerschap worden de organen van het ongeboren kind aangelegd. Blootstelling aan een ongezonde leefstijl heeft invloed op deze aanleg en kan de functie van de organen verminderen. Hierbij kun je denken aan een grotere kans op astma of obesitas op kinderleeftijd maar ook aan hart- en vaatziekten en suikerziekte op latere leeftijd.

Wat wordt nou eigenlijk precies bedoeld met ‘gezond leven’?

Een gezonde leefstijl is een breed begrip. Aangeraden wordt bijvoorbeeld om gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Ook is het van belang om voldoende te bewegen, het liefst 30 min per dag. Verder is het voor jezelf, de zwangerschap en een kind van belang om niet te roken. Geen alcohol te drinken en uiteraard ook geen drugs te gebruiken. Maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen bij een gezond leven, denk bijvoorbeeld aan voldoende nachtrust en zo min mogelijk stress.
Het is begrijpelijk dat het aanpassen van je leefstijl niet gemakkelijk is en dat het in je eentje lastig is om ook echt te stoppen met roken of iedere dag een rondje te fietsen. Ben je al zwanger? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor een zwangerschapscursus. Je zult merken dat deze mede zwangeren je stimuleren. Bespreek het daarnaast met je verloskundige. Zij kan je ook begeleiden en tips geven.

Woon je in Limburg? Dan heb je geluk! Dan kan het team van TOP-mama je hierbij helpen.

Wat is TOP-mama?

De afdelingen kindergeneeskunde en gynaecologie van het Maastricht UMC+ zijn een onderzoek gestart naar de effecten van een gezonde leefstijl van de moeder al vóór de zwangerschap. In een op maat gemaakt programma wordt aandacht besteed aan voeding, beweging en eventueel stoppen met roken. Gedurende het hele onderzoek word je positief gestimuleerd en zal het gemakkelijker zijn een gezond leefstijl te ontwikkelen en vol te houden.

Voor wie is TOP-mama?

Wij zijn op zoek naar vrouwen tussen de 18 en 40 jaar in de regio Zuid-Limburg  met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 kg/m2.

Meedoen aan TOP-mama

Voel je jezelf aangesproken en zou je meer informatie willen hebben over dit onderzoek?
Kijk dan op onze website of neem vrijblijvend contact op met Yvon Timmermans via top.mama@mumc.nl