Blijf relaxed, en vermaak en verwen de kindjes!

Met 40 vluchten op de cv van mijn 5-jarige dochter, mag het wel duidelijk zijn; wij hebben al veel gevlogen met kleine kinderen! Het heeft ons op prachtige bestemmingen gebracht. En het heeft ons veel tijd en verveelde kindjes bespaard. Het vraagt de nodige voorbereiding, maar dan heb je ook wat.

Mijn tips voor een ontspannen vlucht met kleine kids:

Vliegen met een Baby:

Bij een lange vlucht is het simpel, vraag altijd stoelen aan op de family row met een bassinet. Als je dan ook nog een nachtvlucht heb, heb je vaak geen kind aan de kleine. Op de family row is veel speelruimte en in het wiegje kunnen baby’s heerlijk slapen. Zorg verder voor veel te drinken en ‘eten’.

Als je kleine gevoelige oortjes heeft, geef dan bij de start en landing een flesje en/of speen. Zuigen helpt de oortjes te klaren. Ook neusspray en preventief paracetamol geven, kan oorpijn voorkomen of in ieder geval de eventuele pijn flink verlichten.

Bassinet baby vliegtuig

Vliegen met een Dreumes:

Dit is de moeilijkste leeftijd. Die kindjes kunnen vaak niet stilzitten. Het scheelt heel veel als je je daarop instelt. Met een 1,5 jarige vlogen wij naar Curaçao en dat betekende om en om met haar sprintjes trekken in het gangpad. Ook de trap naar boven was dolle pret. En ondanks dat ze te oud was voor de bassinet, mochten we deze wel op de grond plaatsen zodat ze toch een knus bedje had. Verder kreeg ze om de zoveel uur een klein cadeautje en te eten (snoepjes, koekjes…) en drinken wat ze wilde.

Vliegen met een Peuter:

Vanaf deze leeftijd hebben ze interesse in beeldschermen. Wij nemen altijd de iPad met koptelefoon mee op vakantie en onze kids verheugen zich dus op de vliegreis omdat ze dan relatief lang op de iPad mogen. Tegenwoordig kan je op Netflix filmpjes downloaden voor offline gebruik, ideaal! Op intercontinentale vluchten heb je monitors met leuke filmpjes en spelletjes van het vliegtuig. Die mogen ze zelf bedienen, leuuuuk!  Verder doen die Mandala-kleurboeken en wat doe-boeken het altijd goed bij ons. De overzichtelijke stiftenetui van Stabilo is een aanrader: veel verschillende kleurtjes en ze gaan heel lang mee. Bovendien vinden de kids het leuk om de stiften weer netjes op te bergen. Uno junior is een kaartspel, wat kindjes vanaf jonge leeftijd vaak al begrijpen. Heel gezellig, want het hele gezin doet mee. Ook mag een snoepje af en toe niet ontbreken om ze zoet te houden.

Heb je goede slapers? Kies dan voor een nachtvlucht! Die vliegt om.

Handige, onmisbare reisattributen voor een vliegvakantie met kinderen:

  • Prampack: Tot een maand of 6 ligt je baby nog in de grote kinderwagen. Deze kan je veilig laten vervoeren in het vliegtuig middels een prampack (stevige opbergtas). Via marktplaats kom je bij particulieren die hem verhuren voor een prikkie. Neem dan wel ook een draagzak mee, want de wagen mag niet mee tot aan de gate. En sowieso is een draagzak handig.
  • Buggy: Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby prima vervoerd worden in een buggy op vakantie. De meeste buggy’s kunnen helemaal plat. Ook op het vliegveld is dit heel handig.
  • Bubblebum zitverhoger: Aangekomen op bestemming is er grote kans dat je een auto moet huren. De te huren kinderstoeltjes zijn vaak duurder dan de autohuur zelf. Vanaf dat je kind een jaar of 3 is, kan hij op een zitverhoger. De Bubblebum seat, is een opblaasbare zitverhoger. Heel makkelijk mee te nemen dus en ook handig in bijvoorbeeld taxi’s zonder stoeltje.
  • Kinderreiskoffer Trunki of Jetkids bedbox: Wij hebben een Trunki look-a-like, maar die is slechts 1 keer mee op reis gegaan. Hij ziet er leuk uit en op het vliegveld hebben ze er even lol van, maar verder vinden we het niet praktisch. Hij draagt niet fijn en er kan niet zo veel in. De Jetkids Bedbox zou ik wel een keer willen proberen. Het is een rijdende kinderkoffer die kan worden omgetoverd tot slaapbed in het vliegtuig. Dat klinkt fijn! Er hangt wel een prijskaartje aan, en we zijn benieuwd of de voordelen opwegen tegen de nadelen van rijdende kinderkoffers.

Eigenlijk is mijn beste tip; maak het jezelf niet moeilijk en stel je er op in. Vermaak en verwen de kindjes met beeldschermen, cadeautjes en wat lekkers. Het is maar voor korte duur. Gezond doen kan thuis wel weer 😉. Oeh wat klinkt dit slecht… Wij hebben hiermee altijd ontspannen vliegreizen gehad. Met deze tips is dat natuurlijk geen garantie.

Tot slot: Blijf zelf relaxed! Als je gestrest bent werkt dit door op kinderen, wat de vliegreis niet comfortabeler zal maken!

Lees ook mijn andere artikel:

Cruisen met kids, saai? Nee, kids (& parents) paradijs!

Tessa

Ik ben Tessa, 35 jaar, getrouwd en moeder van Nina (5 jaar) en Isabel (3 jaar). Mijn grote passie is reizen en dus nemen we de kindjes al van baby af aan mee naar alle uithoeken in de wereld, op een kindvriendelijke manier 😉 . In 5 jaar tijd is Nina dan ook al 40 keer in het vliegtuig gestapt!

Van mijn passie heb ik nu zelfs mijn werk kunnen maken. Ik heb een jarenlange carrière in het onderzoeks- en analysevak opzij gezet en ben nu zelfstandig reisadviseur. Een ware vakantiespeurneus, met een speciaal oog voor kindvriendelijke reizen. Zie https://www.travelcounsellors.nl/tessa.korenhoff