Met een baby die alle regels brak (niet even aankondigen dat hij eraan kwam, niet in z’n eigen bed willen slapen, maar alleen bij ons) dacht ik; mwah, dan kan ik ook best wat regels breken. Nee, ik heb hem niet direct McDonalds mee laten eten of een wijntje gegeven voor het slapen gaan, maar als het om de eerste hapjes gaat, zijn er nogal wat stromingen. De een zweert bij de methode van Rapely, de ander geeft weer aan zo lang mogelijk te willen wachten met überhaupt enige vorm van ander voedsel behalve een fles melk. 

Ik ben er dan weer zo een, ik heb ‘m met drieënhalve maand z’n eerste wortelhap gegeven. Wat direct in z’n geheel op ging (klein potje hoor, echt een klein potje maar). Ik was het namelijk een beetje zat om iedere hap die ik zelf naar binnen werkte, te eten onder het grandioze genot van een gillend en boos kind. Ze zijn dan nog geen 4 maanden, maar hebben een beste mening. En aangezien babygehuil nog steeds m’n eetlust niet echt opwekt. En ik mij ook heel goed voor kan stellen dat alleen maar die flessen melk ook niet heel erg lekker zijn, besloten we om hem gewoon een hapje te geven. Puur voor de smaak, misschien om hem z’n zin te geven, maar vooral om hem te laten zien dat hij écht niet overgeslagen werd. Ik dacht nog bij mezelf; óóh joh, na één hapje stopt hij wel.

Mooi niet dus. Ze weten precies wat ze verkopen in de reclames en wat ze aanraden qua eerste hapjes; zachte smaken. Niet direct met het zoetste beginnen, maar wel met iets wat zacht van smaak is. Wortel dus bijvoorbeeld en dat ging er méér dan prima in. Daarna was ook direct het gedonder over en kon ik met een gerust hart weer verder eten. Zonder een huilende baby erdoorheen.

Niet iedereen is daarover te spreken, anderen weer wel. Er zijn theorieën die uitleggen dat het voedselallergie tegen zou gaan, maar ook weer dat het voedselallergie zou veroorzaken. Nu kan er op internet wel een hele hoop gezegd worden, dus met Dokter Google word je niet heel veel wijzer. Maar wat niet vergeten moet worden, is dat er ook mogelijk een erfelijke factor mee kan spelen. Dan kan je nog alles ‘volgens de boekjes’ doen, maar je kind kan dan alsnog een voedselallergie hebben. Ze kunnen een koemelkallergie hebben; knap vervelend! Zeker als het ook nog eens in heftige mate is. 

Dan zijn er nog de moeders die hun kinderen pas ‘vast voedsel’ willen laten eten, wanneer ze er niet de moord in stikken. Daar kan ik goed inkomen; je wilt immers dat ze ook de verschillende structuren kunnen ervaren en proeven van het voedsel. Zorgt misschien ook voor iets minder geklieder (of juist voor meer). Maar ik zou het zo pittig vinden om zó lang te moeten wachten met voeren. Misschien heel egoïstisch, maar ik vond het zó leuk om hem die zachte babypap hapjes te geven, de verbazing op het snoetje als het weer een ander smaakje was, zo mooi! Nu hebben we ook wel gewoon een héle makkelijke baby; alles kon erin en hij heeft geen kik of rare reactie gegeven. 

Maar voor alle moeders die commentaar krijgen omdat ze níet voedermethode X volgen bij de eerste hapjes; maak je er niet al te druk om. Je houdt er misschien wel een verwend kind aan over, omdat ie vanaf dat moment iedere dag wat lekkers wil eten. Maar wel een heel makkelijk kind (hoop ik dan); die van ons lust zo’n beetje alles. Wanneer  je alle stromingen moet volgen mag je niets meer eten. Dan krijg je in ieder geval geen allergie, of misschien voor eten dan. 

En niet geheel onbelangrijk: onze kleine man leeft nog steeds. Zonder enige allergie. Alleen met een hoop eetlust.

Lees ook de andere artikelen van Rachelle:

Oh my god, hoe kan ik dat nu niet gemerkt hebben?

Het is niet erg, als je het iets anders aanpakt

Eat, sleep, poop, repeat

Rachelle

Hoi, ik ben Rachelle. 25 jaar en heb samen met mijn vriend een kabouter van 2 jaar. 

Daarnaast heb ik een SBS6-waardig verhaal.

Althans, zo refereert men er graag naar als ze mijn verhaal horen; ‘Jeetje, dat hoor je toch alleen op TV?’