De eerste hapjes. Een moment om naar uit te kijken. Het is weer een nieuwe mijlpaal. Wat moet je weten over de eerste hapjes? Wanneer start je? Wat mag je wel en niet geven? Waar begin je mee? En wat kun je dan maken wanneer je zelf de voeding gaat maken?
Eerste hapjes : wanneer?
Vanaf dat je baby 6 maanden oud is, moet je starten met het geven van vaste voeding aan je baby omdat de melkvoeding niet meer alle benodigde voedingsstoffen bevat. Denk bijvoorbeeld aan ijzer. Je baby wordt geboren met een voorraad ijzer en deze raakt op rond deze periode. Tijd voor aanvullende voeding waar dit wel voldoende in zit! Ook blijf je in ieder geval tot 8 maanden nog flesvoeding of borstvoeding geven. Dat blijft de belangrijkste voeding voor je baby.
Het mag ook eerder, vanaf 4 maanden, wanneer je baby signalen geeft dat het eraan toe is. Wat voor signalen? Sabbelen op de handjes, smakgeluidjes maken, het kauwen imiteren of het eten ongeveer uit je mond kijken wanneer jij zelf een hap neemt. Ook wanneer je baby goed rechtop kan zitten en minder kwijlt, kun je het al eens proberen. Start niet eerder dan 4 maanden, dan zijn de darmen nog niet klaar voor het verwerken van vast voedsel.
Eerste hapjes : waar start je mee?
Baby’s houden van zoetigheid. Ze zullen de zoete fruithapjes dus naar hartenlust op smikkelen. Groente daarentegen moeten ze leren eten. Daar kun je dus het beste mee beginnen, anders weigeren ze dat later. Het geven van groenten zorgt voor hilarische momenten, zorg dat je je camera bij de hand hebt voor het maken van een filmpje of foto. Verwacht niet dat ze direct enthousiast zijn en bordjes leeg eten. Een paar happen is voldoende, dit duurt meestal tot 8 maanden. Daarna worden het al meer maaltijden.
Geef de groenten puur
Meng de groenten in het begin niet met andere groenten, vlees of appelmoes. Je baby moet aan de smaak wennen. Wanneer het gewend is, kun je het gaan mixen met andere smaken waar het al eerder aan gewend was.
Eerste hapjes : geef niet direct op!
Baby’s moeten aan smaken wennen. Wanneer ze iets niet direct de eerste keer lusten, wil dat nog niet zeggen dat je het niet meer moet geven. Pas na 10 tot 15 keer kun je beoordelen of ze het echt niet lusten. Het is sowieso normaal dat ze het 5 tot 10 keer moeten proeven voordat ze aan een smaak gewend zijn en het lusten. Je kunt ze het beste aan de smaken laten wennen door ze een paar dagen achter elkaar dezelfde smaak te laten proeven.
Eerste hapje : hoeveel geef je?
Je start eerst met een paar hapjes. Denk aan 2 keer per dag 3 tot 4 lepels. De melkvoeding blijft de belangrijkste voeding tot 8 maanden. Het aantal hapjes voor je op van de start tot 8 maanden en dan kun je starten met het vervangen van een melkvoeding.
Eerste hapjes : potjes of zelf maken?
Potjes zijn natuurlijk gewoon makkelijk, dat staat als een paal boven water. Maar het zelf maken van de eerste hapjes heeft een aantal andere voordelen:
- Je hebt meer controle over het wennen aan de smaken. Bij potjes wordt er al snel van alles gemixt
- De smaak van de babyvoeding in de potjes is vlakker door het sterilisatieproces
- Je weet precies wat je baby binnenkrijgt
- Het is goedkoper wanneer je de voeding zelf maakt
Eerste hapjes : pureren of niet?
Je baby heeft nog geen tandjes dus je moet voorzichtig zijn met het eten. Je kunt starten met het helemaal zacht pureren van groenten en fruit. waanneer dat goed gaat, pureer je het iets grover. Je kunt ook kiezen voor de Rapley methode. Dan snijd je groente en fruit in stukjes zo groot als het vuistje van je baby. Je baby bepaalt zo zelf hoe en hoeveel het eet. Daarnaast leert het zo het eten naar de mond te brengen. Blijf wel altijd in de buurt tijdens het eten en vermijd harde producten, zoals rauwe wortel en noten.
Eerste hapjes : ijzer en goede vetten
Ijzer is heel belangrijk voor baby’s tussen de 6 en 8 maanden. Ijzer zit onder andere in peulvruchten (sperziebonen), volkorenbrood, broccoli en rundvlees. Extra vitamine C helpt bij de opname van het ijzer. Vitamine C zit bijvoorbeeld in fruit.
Goede vetten zijn heel belangrijk voor de groei van je baby. Hierin zitten belangrijke vitaminen. Schuw dit dus niet. Je kunt bij de groentepapjes bijvoorbeeld een klein beetje olijfolie of boter toevoegen. Dat maakt het direct wat smeuïger. Besmeer de boterhammen ook met een beetje vet en geef ook vetrijk broodbeleg. Kies daarbij wel het liefste voor onverzadigde vetten.
Eerste hapjes : wat mag je baby niet hebben?
- Tot 1 jaar geef je je baby beter geen zout : de nieren van je baby werken nog niet goed en kunnen grote hoeveelheden zout niet verwerken
- Rauw vlees en vis in verband met toxoplasmose
- Rauwe eieren
- Producten met veel vitamine A: de geliefde leverpastei geef je dus liever niet te veel
- Producten met veel verzadigde vetten
- Producten met veel suiker: wanneer ze dit veel krijgen ontwikkelen ze een voorliefde voor deze smaak en laten ze de rest staan
- Zuivelproducten: tot 1 jaar moet borstvoeding of flesvoeding de melkbron zijn
- Honing: kinderen tot 1 jaar kunnen erg ziek worden vanwege een bacterie die mogelijk in honing aanwezig is
Vanaf 1 jaar mag je baby met de pot mee-eten.
Lees ook: