Eindelijk! Drie van de zeven kinderen zijn op scouting kamp en de oudste weigert zijn bed uit te komen, dus blijf ik met de drie jongste kinderen over. Lekker rustig. En nog veel belangrijker, de uitstapjes hoeven niet zo ingewikkeld. Beetje zand en water, bezoekje aan de bieb en de IKEA, af en toe een ijsje en een pannenkoek en het grut is tevreden.

Museumjaarkaart ideaal met kinderen

In het weekend gaan we vaak wat verder weg. Omdat mijn man dan thuis is, heb ik net even een handje extra en verloopt het allemaal wat soepeler. Om kosten te besparen hebben we een museumjaarkaart. En daar maken we dan ook gretig gebruik van. En wie denkt dat een museum saai is en alleen maar gevuld is met schilderijen en ouwe meuk heeft het mis. Het kan echt leuk en leerzaam zijn.

Interactieve en kindvriendelijke musea

Het geheim van een geslaagd museumbezoek ligt aan het kiezen van het juiste museum bij de juiste leeftijd. En aangezien die van mij in de leeftijd zijn dat ze overal aankomen, niet kunnen stilzitten en geen minuut hun mond dicht kunnen houden, kies ik voor de interactieve en kindvriendelijke exemplaren. Dus musea waar kinderen actief bezig mogen zijn, kunnen rennen, geluid mogen maken en mogen knoeien met zand, verf of modder.

Archeon

Afgelopen weekend koos ik voor het Archeon in Alphen a/d Rijn. Het park is opgedeeld in drie periodes: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. En dat betekent dus letterlijk van een hunebed tot aan stallen en huizen van allerlei ambachten zoals de bakker en de wever. Je kunt er van alles doen. Van kano varen tot broodjes boven een vuur bakken. Bij elk huisje zit iemand die met passie vertelt over zijn ambacht. De kinderen (ook die van 4) hingen aan hun lippen. En dan die verbazing als ze oog in oog staan met een ridder, jonkvrouw, romein of ganzenhoeder met echte ganzen!

De sfeer is heerlijk relaxt overal zijn plekken om te picknicken, er is een grote speeltuin en mooie binnenplaatsen waar je in de schaduw wat kan eten of een kop koffie kan bestellen. De hele dag zijn er activiteiten, toneelstukjes en rondleidingen. Het is daardoor leuk voor jong en oud.

We sloten de dag af met een riddergevecht waar onze zoon uiteindelijk officieel tot ridder werd geslagen. Hij heeft de hele dag met een glimlach rond gelopen. Een museum saai? Nee hoor ,dat was vroeger, toen het Archeon nog niet eens bestond. Dus doe eens gek, bezoek een museum!

Wil je zien hoe onze kinderen het hebben beleefd deze eerste week van de vakantie? Kijk dan naar ons korte filmpje op ons YouTube kanaal.

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul