Seks na de bevalling is niet alleen voor de vrouw soms weer een beetje wennen. Seksuologe/ arts Suzanne Reijnen geeft aan dat ook de partners last kunnen hebben van seksproblemen. Bijvoorbeeld door de angst om hun vriendin pijn te doen. Of door een afgenomen libido doordat ze de bevalling van heel dichtbij hebben kunnen bekijken. De bevalling staat op het netvlies en dan heb je misschien toch even een ander beeld van het eens zo ongeschonden vrouwelijk geslachtsorgaan.

De angst om je vriendin pijn te doen

Natuurlijk is dat spannend. Na zes weken mag je weer samen vrijen. Je denkt waarschijnlijk niet “Jihaa, ik spring er weer eens even bovenop.” Je hebt toch een beetje angst dat je misschien iets beschadigt. Zo lang jij het rustig aanpakt, voldoende tijd neemt voor het voorspel, eventueel glijmiddel gebruikt om het net wat soepeler te laten verlopen en communiceert met je vriendin, hoef je je geen zorgen te maken. Het lichaam van een vrouw is gemaakt om kinderen te kunnen baren en daarna weer te herstellen. Het kan het dus normaal gezien wel hebben. Wees die eerste keer wel extra voorzichtig, ben een gentleman in bed. Het is voor haar evengoed spannend en het kan best nog een tijdje extra gevoelig zijn.

De bevalling staat op je netvlies

Werd je voor de bevalling opgewonden van het geslachtsdeel van je vriendin? Nu zie je alleen maar de bevalling voor je. Dat is niet bepaald een lust opwekkend idee. Je kunt zelfs een beetje afkeer voelen. Bespreek dit met je vriendin en begin eerst met andere manieren van intimiteit. Seks is immers meer dan een beetje op en neer. Bouw het samen langzaam weer op. Je zult zien dat het beeld vervaagt en dat je, wanneer je goed “warm gedraaid” bent, vanzelf weer de lust hebt om te vrijen.

Je libido is afgenomen

Het krijgen van een baby is nogal een verandering. Je leven is absoluut niet meer zoals het was. Je slaapt vele malen minder. Het leven staat in deze fase even in het teken van je baby. Je moet leren te combineren. Vader, partner, collega, zoon en vriend zijn. Het kan je soms misschien wel stress opleveren. Dit geldt voor jou en je vriendin. Stress en vermoeidheid zijn libido killers.

Wat kun je doen?

Maak het bespreekbaar. Je vriendin zal dit begrijpen. Wanneer je niets zegt, voelt ze zich misschien minder gewaardeerd of wordt ze onzeker. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Waarschijnlijk is het wederzijdse respect juist gegroeid na de zwangerschap, bevalling en het prille ouderschap. Geef aan dat het niet aan haar ligt. Dat je haar nog steeds mooi vindt, maar dat je gewoon vreselijk moe bent.

Vertrouw erop dat het terugkomt en besteed er actief aandacht aan. Kies een moment, een dag. Maak een date met elkaar, net als vroeger. Maak tijd voor elkaar. Steek een kaarsje aan, zet de muziek aan en Netflix af.

Start eens met een massage, knuffel en ben creatief. Seks is zo veel meer dan alleen de penetratie.

Mocht het na maanden nog steeds niet zo functioneren zoals je wilt, plan dan dan eens een afspraak in met een seksuoloog.

Misschien kom je er in je gesprek met je vriendin wel achter dat zij ook bepaalde angsten heeft. Bekijk ook eens mijn andere artikelen:

Geen zin in seks

Onzekerheid over haar lichaam na de bevalling

Angst dat seks pijn doet

Suzanne Reijnen

Suzanne Reijnen

Arts/ seksuoloog in haar eigen praktijk voor seksuologie in Breda. Al jaren werk ik in de gezondheidszorg, de eerste twintig jaar als huisarts, later als arts in verpleeghuizen. Vanwege mijn interesse in relationele ontwikkeling en seksuele gezondheid heb ik ook de opleiding tot seksuoloog met veel plezier en succes afgerond.