Er zijn verschillende manieren hoe je terecht kunt komen bij de logopedist. Soms geeft school aan dat logopedie nodig is, soms zegt een arts dat en soms heb je zelf het gevoel dat er iets niet goed gaat. Ondanks dat het overal aangegeven staat, heb je toch vaak een verwijzing van een arts nodig. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden namelijk de directe toegankelijkheid. Meestal krijg je dus een verwijsbrief van de huisarts, tandarts of van de arts van het consultatiebureau.
En dan? Wat gebeurt er dan?
Zoals we al eerder in onze artikelen hebben besproken, zijn er meerdere klachten waarvoor een kind bij logopedie kan komen. Sommige kinderen gaan later praten, sommige kinderen zijn niet goed verstaanbaar en noem zo maar op. Kinderen worden bij ons vaak telefonisch of via de website aangemeld. We maken dan een afspraak voor een intakegesprek. Dat klinkt allemaal heel streng, maar eigenlijk is het gewoon een heel open gesprek over jouw kind om de ontwikkeling in kaart te brengen. Zo krijgen wij van te voren al een goed beeld van het kind en weten we welke onderzoeken we kunnen doen om de ontwikkeling van jouw kind zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Het onderzoek
Het onderzoek, afhankelijk van de klacht waarvoor je komt, duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Wees gerust, de afspraken zijn maar 1 keer per week en iedere “zitting” duurt ongeveer 25 minuten. Daarna voeren we een gesprekje met de ouders over hoe het onderzoek is gegaan, wat er goed ging en waar we nog aan kunnen werken. Zo wordt dan ook het behandeldoel voor de komende periode besproken.
En dan….ja, dan gaan we aan de slag.
De meeste kinderen komen 1 keer per week naar logopedie. Soms zijn de ouders er de hele behandeling bij en sommige ouders wachten in de wachtkamer. Tijdens die 25 minuten proberen we, zoveel mogelijk spelenderwijs, aan de slag te gaan met het behandeldoel. In sommige gevallen kan het dan lijken alsof we 25 minuten met je kind aan het spelen zijn, maar in dit geval is dat allemaal stimulering van het behandeldoel. Je moet immers het vertrouwen van een kind krijgen en wat doet een kind nu liever dan spelen. Hoe fijn is het dan dat je kunt spelen en aan je doelen werken. Zo houden wij de kinderen gemotiveerd en zorgen we voor vooruitgang, twee vliegen in één klap! Ieder kind krijgt ook oefeningen mee voor thuis waar je mee aan de slag kunt, want helaas gaan we het doel met 25 minuten per week in de behandeling niet halen.
Opnieuw testen
Na een half jaar, soms iets eerder, worden de testen opnieuw afgenomen. Zo kunnen wij en natuurlijk ook de ouders zien of er vooruitgang is geboekt en zo ja hoeveel. Soms kan dit betekenen dat we nog even verder moeten werken en soms dat er een aanpassing van het behandeldoel nodig is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het kind dan al zoveel vooruitgang geboekt heeft, dat logopedie niet meer nodig is, wat fijn! Tijd voor een diploma!! We maken er altijd weer een feestje van, want daar heeft het kind, en natuurlijk daarmee ook de ouder, heel hard voor gewerkt.
Lees ook onze andere artikelen
Logopedie Talk 2 Me
De praktijk heeft een team van 4 enthousiaste en kundige logopedisten. Kinderen en volwassenen kunnen bij ons terecht wanneer er problemen zijn in de spraak, de taal, de stem, het gehoor en/of het slikken. Daarnaast behandelen wij ook kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking en zijn wij gespecialiseerd in problemen in de prikkelverwerking bij kinderen.