Je baby verwennen, een veelgehoorde uitspraak van de oudere generatie. “Pak je baby vooral niet te snel op, zeker niet als het huilt. Dan verwen je je baby, dan leer je dat het direct opgepakt wordt zodra het huilt. Dat wil je toch zeker niet?”  Als nieuwbakken moeder, zonder enige ervaring en zo onzeker als wat, nam ik deze raad voor heel even als waar aan. Gelukkig maar voor even, want het klopt namelijk niet.

Baby verwennen? Mooi niet!

Uit onderzoek blijkt dat je je baby niet kunt verwennen totdat het 6 maanden oud is. Voor die tijd heeft je baby “Huidhonger” een oerbehoefte om dicht bij mama (en papa) te zijn. Je baby heeft negen maanden bij jou in de buik gezeten. Dichterbij kan niet. Je baby herkent je hartslag, je geur en je stem. Dicht bij mama zijn betekent ook dicht bij het eten. Dat heeft je baby nodig om te overleven. Een echte oerbehoefte dus.

Je baby huilt omdat dat de enige manier is om iets duidelijk te maken. Daarnaast kan je baby nog geen verbanden leggen. Het is nog niet in staat om oorzaak en gevolg te kunnen begrijpen. Oftewel het kan nog niet bewust begrijpen dat het opgepakt wordt wanneer het huilt. Dat betekent dat je je baby dus niet kunt verwennen.

Voordelen van je baby lekker bij je pakken/ dragen:

Baby’s hebben dus van nature de behoefte om dicht bij mama te zijn. Wanneer je dat doet, biedt dat nog een aantal voordelen. Jullie zullen sneller aan elkaar gewend zijn. Wist je dat huid op huid contact bijvoorbeeld goed is voor het hechtingsproces? Je baby zal ook rustiger zijn en minder huilen. Wanneer het huilt zul je sneller de signalen herkennen waardoor je ook minder heftige huilsessies zult krijgen.

Hoe regel je dat dan?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar jij bent er natuurlijk ook nog. Misschien vind je het wel benauwend of je hebt geen idee hoe je het huishouden kunt laten draaien in combinatie met deze tip om je baby lekker bij je te hebben. Gelukkig heeft de tijd ook niet stil gestaan wat betreft de ontwikkeling van handige hulpmiddelen. Met een draagdoek of zak heb je bijvoorbeeld gewoon je handen vrij en met een co sleeper heb je je baby ook op een veilige manier in dicht in de buurt.

Lees ook: