Voor de bevalling is het moeilijk vast te stellen of het hoofdje van de baby door het bekken van de moeder past. Dit leidt in sommige gevallen tot pijnlijke en moeizame bevallingen, complexe spoedkeizersnedes en (langdurige) bekkenklachten na de bevalling. Nieuw onderzoek van gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) biedt hoop.

De mogelijke oplossing

Een simpele echo tijdens de bevalling. Dit blijkt uit een onderzoek naar een groep van 250 barende vrouwen. De echo wordt uitgevoerd bij 10 centimeter ontsluiting. Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby. Blijkt die hoek te scherp tijdens het persen, dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om een natuurlijke bevalling door te zetten of te helpen met een vacuümpomp. Je kunt dan sneller kiezen voor een keizersnede.

Kan zo’n echo dan niet eerder?

Nee, het is vooraf lastig vast te stellen of het hoofdje door het bekken zal passen. Het hoofdje van de baby is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven. En ook het bekken is tijdens de zwangerschap verweekt door de hormonen, waardoor het soepeler wordt. Daardoor kun je vooraf geen goede inschatting maken, aldus gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG in het AD.

Wil je meer weten over de bevalling?

Bron: AD