Een dysmatuur geboren baby is een baby die relatief te weinig weegt voor zijn of haar leeftijd. De baby heeft dus een te laag geboortegewicht voor het aantal weken. Dit kan samen gaan met prematuriteit, maar dat hoeft niet. De baby heeft een groeiachterstand. Daarnaast kan het kan zijn dat organen nog niet genoeg ontwikkeld of gerijpt zijn. Dit komt best vaak voor, toch hoor je er niet zo veel over. Wat is het precies en wat kun je verwachten?

Dysmatuur: wanneer is een baby dysmatuur?

Wanneer een baby dus een te laag geboortegewicht heeft in verhouding tot het aantal weken. Een baby tussen de 37 en 42 weken weegt gemiddeld tussen de 2500 en 45oo gram. Er bestaat een gemiddelde groeicurve waarbij het aantal weken en het gewicht tegen elkaar afgezet worden. Deze groeicurve wordt ook na de geboorte nog gehanteerd, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau. Wanneer je baby dus met deze termijn geboren wordt (tussen de 37 en 42 weken) en onder het gewicht zit, is je baby dysmatuur. Dit kan al tijdens je zwangerschap gezien worden, maar dat hoeft niet. Zo kan het zijn dat dit na de geboorte pas naar voren komt.

Dysmatuur of prematuur?

Wanneer een baby te vroeg geboren is (voor 37 weken) noemen we dit prematuur. Een premature baby kan daarnaast ook nog dysmatuur zijn, maar dat hoeft niet. En dit geldt andersom ook. Lees hier meer over een prematuur geboren baby.

Kenmerken Dysmatuur

Het eerste kenmerk is natuurlijk het lage geboortegewicht, daarnaast is de baby vaak hongerig en onrustiger dan baby’s met een normaal geboortegewicht. De baby heeft minder lichaamsvet en het gezichtje kan wat ouder lijken doordat het minder is opgevuld.

Dysmatuur en de oorzaken

Er is geregeld geen sprake van een aanwijsbare oorzaak. Maar soms ook wel. Het kan zijn dat de placenta niet goed functioneert (door verschillende oorzaken) waardoor de doorbloeding minder is en de baby te weinig voedingstoffen binnen krijgt. Bij een meerlingzwangerschap is de kans ook groter op een dysmature baby. Of er is sprake van genetische, chromosomale of erfelijke factoren of de moeder is zelf licht van gewicht (ondervoed). Roken, drugs en alcoholgebruik vergoten ook de kans op een laag geboortegewicht.

Behandeling van dysmaturiteit

De baby wordt meestal opgenomen op de afdeling neonatologie. Er wordt onderzocht wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn en je baby wordt goed in de gaten gehouden. Vaak kan een baby zichzelf nog niet zo goed warm houden en wordt daarom in de couveuse gelegd. Daarnaast wordt de voeding goed gemonitord en wordt regelmatig suiker geprikt. Dit laatste komt omdat dysmature baby’s meer risico hebben op te lage suikerwaarden.

Meestal blijft de baby de kraamweek in het ziekenhuis, de moeder mag dan vaak al eerder naar huis. De baby mag naar huis wanneer het zichzelf goed warm kan houden, de voeding goed gaat, het goed groeit en wanneer het normale glucose waarden heeft. Daarnaast moet het gewicht in ieder geval boven de 2 kilo zijn.

Gevolgen van Dysmaturiteit

Na een verblijf in het ziekenhuis mag de baby mee naar huis. In de meeste gevallen komt het wel goed met baby’s met een te laag geboortegewicht. Ze zijn vaak alleen in de eerste periode vatbaarder voor ziekten en infecties. Vaak is het zo dat bepaalde lichaamsonderdelen nog moeten rijpen, denk aan het hart, de hersenen, de longen, het immuunsysteem, het spijsverteringskanaal en de nieren.

Op latere leeftijd heeft een baby met een te laag geboortegewicht meer risico op een ontwikkelingsachterstand, spraak en taal problemen, gedragsproblemen, het metabool syndroom: overgewicht, diabetes 2 en hart en vaatziekten.

De baby’s groeien volgens hun eigen groeicurve, dat wil zeggen dat ze nog afwijken van de gemiddelde groeicurve maar dat dat niet erg is wanneer zij procentueel hetzelfde groeiverloop laten zien. Vroeger werden de kinderen extra gevoed en dachten ze dat ze de groei in moesten halen. Maar juist dat streven zou kunnen leiden tot het metabool syndroom.