Ben jij heel erg bezig met duurzaamheid en is er een baby op komst? Dan kun je bij het inrichten van de babykamer ook rekening houden met dit aspect. Zo’n milieuvriendelijke kamer is goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de baby. Er zijn verschillende aspecten waar je aan kunt denken bij het duurzaam inrichten van de babykamer. Wij geven 4 tips voor een groene en gezonde kamer voor jouw kleintje, zodat de baby-uitzetlijst duurzaam wordt.

Goede isolatie

De eerste tip is het goed isoleren van de ruimte. Dit is niet alleen om energie te besparen, maar ook zodat je zeker weet dat jouw baby niet op de tocht hoeft te liggen of in een koude (of te hete) kamer. Sluiten de ramen goed en zijn er geen kieren te vinden? Hoe zit het met de deur? Het is belangrijk dat er wel verse lucht de kamer in kan komen, dus zorg wel voor ventilatie.

Duurzame verf

In zoveel producten die wij gebruiken bevinden zich gevaarlijke gifstoffen. Zo ook in verf. Een zwangere vrouw wordt zelfs ten strengste afgeraden te verven, omdat de dampen zo ongezond zijn. Ook niet heel gezond voor de baby dus. Gelukkig zijn er veel ecologische en mens- en milieuvriendelijke soorten verf op de markt. In ieder geval is verf op waterbasis altijd beter voor het milieu. Reken uit hoeveel verf je nodig hebt, voor je veel te veel koopt en begin uiterlijk een paar weken voor de baby komt met schilderen, zodat je zeker weet dat de lucht gezond is om in te ademen zodra de kleine in de kamer ligt.

Duurzame vloer

Er zijn veel verschillende keuzes voor de vloer in de babykamer. De meest duurzame keuze is kurk. Dit is een zacht materiaal dat niet koud is. Fijn dus om met blote voeten op te lopen. Daarnaast hoeft er geen boom voor gekapt te worden en bevat het geen chemische stoffen, het is 100% natuurlijk. De akoestiek is goed, het kan een eventuele val dempen en het gaat lang mee. Niet te vergeten dat het makkelijk schoon te houden is, ook erg belangrijk voor in de babykamer. Kies je liever voor een ander materiaal? Denk eraan bij het kiezen dat tapijt bijna altijd een kunststofmateriaal is dat gifstoffen bevat (brandvertragers en pesticiden bijvoorbeeld) en dat de huisstofmijt zich er makkelijk in nestelt. Daarnaast wil je graag een vloer die makkelijk schoon te houden is. Naast kurk, wordt ook massief hout, natuurrubber of linoleum aanbevolen.

Natuurlijke materialen

Verder zijn er natuurlijk nog de kast, het wiegje, de gordijnen en de rest van de inrichting. Het liefst kies je deze allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Gordijnen en beddengoed van biokatoen, waar geen pesticiden in te vinden zijn, zijn beter voor de aarde en zijn met een duurzaam productieproces tot stand gekomen. Ook is het het best als het wiegje en de kast van echt hout zijn, want het samengeperste hout waar veel goedkope meubels uit bestaan zitten vol met giftige lijmstoffen. Kies ook voor een dekentje van wol. Met deze ingrediënten kan jouw baby straks lekker slapen in een duurzame en gezonde omgeving.