Je scheidt netjes je afval, je probeert de auto te laten staan voor korte ritjes en jaarlijks ga je energie vergelijken om te kijken waarop je kunt besparen en of je nog groener kunt krijgen. Kortom: je doet je best om milieubewust te leven. Maar dan hoor je ineens dat het krijgen van kinderen enorme aanslag is op het milieu. Dat is even slikken, maar gelukkig blijkt uit dit artikel dat zeker het niet de oplossing is om dan maar geen kinderen meer te krijgen. Wat veel beter werkt is je kinderen duurzaam opvoeden, maar hoe doe je dat? Hieronder vind je aantal tips hoe je dat kunt aanpakken.

Gebruik wasbare luiers

De eerste grote besparing die je kunt maken is het gebruiken van wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Door wasbare luiers te gebruiken produceer je jaarlijks 260 kg minder luierafval. Daarnaast zorgen wasbare luiers voor 1,7 tot 3 keer minder CO2-uitstoot in vergelijking met wegwerpluiers. Ook voor je portemonnee is wasbaar luieren een aantrekkelijke keuze, want uit onderzoek blijkt dat je met wasbaar luieren 480 euro goedkoper uit bent. Op WasbareLuierWereld lees je meer over alles wat met wasbaar luieren te maken heeft.

Verantwoorde babyuitzet

Als je een kindje krijgt, mag je ook gaan babyshoppen. Een babyuitzetlijst komt dan goed van pas om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Alhoewel je natuurlijk het beste voor je baby wilt, betekent dat zeker niet dat je alles spiksplinternieuw moet aanschaffen. Je doet het milieu en je portemonnee namelijk een enorm plezier door spullen tweedehands aan te schaffen. Misschien heb je nog vriendinnen die wat babykleertjes aan je willen doorgeven of vind je op Marktplaats een geweldige babykamer precies in jullie stijl. Ook speelgoed en een kinderwagen of buggy kun je vaak in prima staat tweedehands overnemen.

Laat de auto staan

Probeer voor kleine stukjes wat vaker de auto thuis te laten. Als je een of meer kinderen mee moet nemen ben je misschien sneller geneigd om de auto te pakken, maar zet voor jezelf eens op een rijtje of je sommige ritjes niet te voet of, als je kindje groot genoeg is, met de fiets zou kunnen doen. Buiten dat je hiermee natuurlijk het milieu minder belast, is het ook gewoon heel fijn om even samen in de frisse buitenlucht te zijn.

Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Laat je kinderen daarom al vanaf jonge leeftijd zien hoe je verantwoord met energie en water omgaat. Leer je kinderen bijvoorbeeld aan dat ze het licht uitdoen als ze de kamer uitlopen en zorg ervoor ze de kraan goed dichtdraaien na het handen wassen. Het lijken maar kleinigheidjes, maar ruim 30 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik en een druppelende kraan kan wel 15.000 liter water verspillen. En laat de stroom die ze mogelijk verspillen dan groen zijn. Energie vergelijken helpt je om een groen contract te vinden voor een voordelige prijs. Op naar een duurzame, groene wereld!