Duimen: afleren of niet?

/, Dreumes / Peuter, Kleuter/Duimen: afleren of niet?

Duimen: afleren of niet?

Hoe schattig is het als je je baby al ziet duimen op de echo. Baby’s duimen dus al in de buik. Wanneer je je baby geboren is, zie je ook vaak nog dat baby’s duimen. Zij stillen hiermee hun zuigbehoefte. Wanneer ze honger hebben, verdrietig zijn of lekker in slapen willen vallen. Duimen biedt troost. Dat klinkt super ideaal, maar toch zijn er ook nadelen aan het duimen. De meeste kinderen stoppen met duimen wanneer zij een jaar of 4 zijn. Net op tijd voordat zij beginnen met het wisselen van de tanden. Dat is maar goed ook, kinderen die langer doorgaan lopen het risico op scheve tanden of zelfs vervormingen van het gehemelte. Wat kun je doen om het duimen af te leren?

Wanneer stoppen kinderen met duimen?

Niet alle kinderen duimen overigens. Wanneer jouw baby dit dus niet doet, na de geboorte. Hoef je het je baby ook niet aan te leren. Wil je wel iets geven om je baby te troosten, geef dan een speen. Dit is later makkelijker af te leren. Maar wat als je baby wel duimt? Wanneer baby’s eenmaal over gaan op vaste voeding, zou in principe de zuigbehoefte af moeten nemen. Natuurlijk gezien, overleeft je baby immers nu niet meer door het zuigen van de melk, maar door het eten van vaste voeding.

De meeste kinderen groeien over het duimen heen zodra zij een een jaar of vier zijn. Voor sommigen kinderen is het echter lastig om te stoppen met duimen. Zij vinden troost in het duimen. Zorg dat je op tijd begint met het afleren. Op tijd is in dit geval voordat je kindje tanden gaat wisselen. Dit is meestal rond een jaar of 5.

Waarom duimen afleren: de gevolgen.

Hoe schattig het ook lijkt, het is echt beter om het af te leren. Daarbij is het een stukken minder schattig wanneer je kindje ouder wordt. Je kindje kan op latere leeftijd gepest worden met het duimen. Langdurig duimen zorgt ook voor problemen aan het gebit. Tanden die scheef gaan staan, vervormingen van het gehemelte. Een groter risico op gaatjes en problemen met bijvoorbeeld slikken. Ook kan je kindje gaan slissen of  lispelen. Wanneer je meer door de mond ademt (als je duimt), loop je daarnaast ook meer risico om verkouden te worden.

Hoe duimen afleren? Tips:

Start met het afleren van duimen voordat je kindje de tanden wisselt (gemiddeld vanaf 5 jaar) en vanaf het moment dat je kindje zich bewust is van oorzaak en gevolg. Dat is rond een jaar of 4. Eerder heeft geen zin, je kindje snapt niet waarom en zal dus ook niet gemotiveerd zijn om te stoppen. Eerder starten zal dus alleen maar leiden tot frustratie.

Geduld bij het duimen afleren.

De allerbeste tip is direct ook de moeilijkste voor velen. Geduld, begrijp dat een gewoonte afleren tijd kost. Je kind duimt zonder dat hij of zij er erg in heeft. Het is een automatisme. Bedenk zelf een eigen gewoonte die je af zou moeten leren, dat kost tijd.

Zorg voor motivatie.

Leg je kindje uit waarom het duimen niet goed is en stel iets moois in het vooruitzicht. Dat kan een knuffel zijn, een middagje naar de speeltuin. Of een andere beloning waar hij blij van wordt.

Begin stap voor stap.

Duimen in 1 keer afleren is niet te doen. Dat werkt hetzelfde als bij zindelijk maken. Begin met duimen tijdens het tv kijken, en als laatste pas ‘s nachts. Zorg iedere keer dat het lukt voor een compliment. Laat blijken dat je trots bent.

Afleiden.

Leid je kindje af, geef het bijvoorbeeld een knuffeltje of doekje waar ze mee kunnen spelen of over de wang kunnen wrijven.

Hulpmiddelen

Begin altijd eerst met het afleren van duimen via bovenstaande methoden. Mocht dit na een paar weken nog niet werken, kun je overdag een pleister over de duim plakken. Doe dit echter niet ‘s nachts, dan loop je het risico dat de pleister loslaat. ‘S nachts kun je bijvoorbeeld een vies goedje smeren over de duim. Deze zijn te koop bij de drogist. Wanneer je met deze middeltjes begint, kan het afleren van het duimen juist eerder gefrustreerd voelen (een straf) voor je kindje.

2019-12-11T08:44:45+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen