Driftbuien en andere ellende

/, Kleuter/Driftbuien en andere ellende

Driftbuien en andere ellende

Na Jet haar tweede verjaardag begon het. De peuterpubertijd. Ineens was NEE haar favoriete woord. NEE niet slapen, NEE niet tillen, en bovenal, NEE niet eten. Al mijn kinderen krijgen bij deze leeftijd door dat ze een individu zijn en dat er zoiets idioots is als een eigen mening….. Sommige kinderen hebben een talent voor voetballen, mijn kinderen hebben een goed stemgeluid en temperament. Vooral Jet is een meisje met een kop erop, een pittig ding. En ze heeft geen moeite om haar emoties te uiten. Ik word soms stapelgek van haar dwarse gedrag, vooral als ik het druk heb, gaan haar hakken in het zand.

Driftbuien voorkomen.

Ik ben dan ook een groot voorstander om driftbuien zo veel mogelijk te voorkomen. Dus vraag ik niet te veel van haar, zorg ik dat ik,  zolang als mijn kinderen wakker zijn, mijn aandacht erbij heb, en leg mijn telefoon dus overdag in de kast. Maar de allerbelangrijkste: ik neem de tijd. Dus op de dagen dat ik alle kinderen naar school moet brengen, sta ik eerder op om haar op tijd aan te kleden, te zorgen dat ze eet, en het grootste strijdpunt, haar schoen en jas aantrekt.

En soms gaat het mis.

Maar ondanks alle maatregelen gaat het soms ook wel eens mis. Gewoon omdat ze niet à la minuut wordt opgetild als zij dat wil, ze haar melk in een blauwe beker krijgt en niet in een groene. Ik het lef heb om haar een trui aan te trekken waar een prinses opstaat en ze die dag totaal niet in de mood is voor prinsessen. Maar ook haar in een fietszitje, autostoeltje, kinderstoeltje of überhaupt in een stoeltje zetten levert gegarandeerd ellende op. De lijst met triggers is eindeloos. De driftbui waardoor ze als een stervende zwaan op de grond ligt te gillen als een speenvarken, overigens ook.

Hoe moeilijk het ook is, hoe doordringend ook het gekrijs. Ik laat haar.

Gelukkig weer ik na zeven kinderen dat ze niet bewust boos op de grond gaat liggen om haar zin te krijgen of om mij te jennen, maar omdat ze gefrustreerd is. Kinderen reageren puur. Waar wij hebben geleerd om te zeggen dat we iets niet willen of leuk vinden, zetten zij het op een krijsen. De meeste mensen vinden dat ik dit gedrag moeten indammen, begrenzen, haar stil moet krijgen. Maar dat weiger ik. In plaats daarvan laat ik haar, net zolang als ze nodig heeft om tot bedaren te komen. Al is het midden in de Hema tussen de rookworsten. En ik begrijp heel goed dat het vervelend is als je er naast zit, of door haar gekrijs heen moet schreeuwen maar wees als omstander toch een beetje coulant. Laat haar toch lekker boos zijn en huilen. Wat wil een mens als die verdrietig, teleurgesteld of boos is? Juist, afreageren! Ik hoef  op zo’n moment niets op te lossen of haar zin te geven, ik hoef er alleen maar te zijn. Even stoom afblazen is juist heel gezond, daar leert ze van. Dat ze niet altijd krijgt waar ze om krijst. Straks op school kan ze ook niet altijd kunnen doen en laten waar ze zin in heeft.

Omgaan met grenzen en teleurstellingen.

Eigenlijk is het best een beetje jammer, want groot of klein, uiteindelijk hebben we allemaal wel eens de behoefte om het op een keihard huilen te zetten of driftig te stampvoeten. Maar dat doen we niet en dus kroppen we het op. Ik gun mijn kind om al die emoties de vrije loop te laten nu het nog kan. Dan heeft ze straks leren omgaan met grenzen en teleurstellingen. Maar vooral ook hoe je duidelijk maakt wat je dan wel wil. Want niemand luistert naar een driftbui, maar wel op de vraag: mag ik misschien? Het is misschien een cliché maar wel waar. Een goed begin is in het geval van driftbuien echt het halve werk.

Huil maar lekker lieve Jet……

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-06-16T21:27:37+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen