Hoor jij jezelf ook weleens zeggen (of denken)”Waarom doe je niet gewoon wat ik zeg en heb je altijd weer een andere regel verzonnen?” Of verzint jouw dochter ook altijd een batterij aan extra dwingende regels wanneer je gewoon even samen een spelletje zou gaan spelen? Ik vond dat af en toe behoorlijk irritant. Mijn kleine mevrouw heeft namelijk altijd een “beter” idee hoe iets moet gebeuren. En met moeten, bedoel ik dan ook echt moeten. Afwijken leidt zeker tot discussie….. Dus wij discussiëren heel wat af.

Waarom ik het minder irritant vind?

Een verandering van inzicht dat ik kreeg door een artikel van de CEO van Facebook: Sheryl Sandberg. Daarin stond “Ik wil dat ieder klein meisje dat verteld wordt dat ze bazig is, juist verteld wordt dat ze leiderschapskwaliteiten heeft en dat dat juist goed is.” Want het is natuurlijk ook een hartstikke goede eigenschap. Wanneer we dit alleen maar bestraffen, zullen de meisjes die leiderschapskwaliteiten niet verder ontwikkelen. Nu hoor ik je bijna denken “Ja mooi, maar dat betekent dat alles gedaan moet worden op haar manier. En dat ga ik dan ook nog een beetje aanmoedigen?” Nee hoor, met een simpel trucje niet.

Hoe dan?

Het gaat erom dat je het initiatief tot leiderschap niet blockt of als iets negatiefs bestempelt. Maar dat je de wijze waarop het gebeurt gaat beïnvloeden. Klinkt ingewikkeld? Een paar voorbeelden:

In plaats van te zeggen dat je dochter niet zo bazig moet doen, omdat niemand dat leuk vindt. Of te zeggen dat ze gewoon moet luisteren. Benoem je het nemen van initiatief als een positief iets en buig je de manier waarop het gebeurt om naar een respectvolle acceptabele manier. Tenminste dat ga je proberen.

Bijvoorbeeld:

“Het is heel goed dat je initiatief neemt (jij wordt vast een goede leider), het is alleen handiger om je vriendjes te vragen of ze het spel op die manier willen spelen in plaats van hen te vertellen of op te leggen dat ze het op jouw manier moeten doen. Dan zullen ze ook eerder meespelen zoals jij dat wilt.”

Of zeg bijvoorbeeld iets vergelijkbaars als: “Je wilt heel graag de baas zijn en dat is ook goed. Je moet alleen nog leren om het op een aardige manier te vertellen. Dan bereik je trouwens ook sneller wat je wilt.”

Dus een bazige dochter vervelend? Ja soms wel, maar met een beetje goede begeleiding is zij een kleine succesvolle “girl boss” in de maak!