Difterie (Kroep) is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die vooral bij jonge baby’s ernstige gevolgen kan hebben. Gelukkig komt Difterie in Nederland niet veel meer voor doordat het is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Voorheen waren er tienduizenden zieken per jaar en was het een van de voornaamste doodsoorzaken bij baby’s. De oude benaming van Difterie is Kroep. Mensen die niet ingeënt zijn, worden soms besmet in het buitenland.
Difterie (Kroep) : wat is het?
Het is een zeer besmettelijk bacteriële infectie. De bacterie beschadigt weefsel en huid door het loslaten van een gif. Het is een zeer gevaarlijke ziekte en kan leiden tot de dood. Vooral jonge baby’s en ouderen lopen een groot risico om te overlijden.
Difterie (Kroep) symptomen
De symptomen hangen af van de plek waar de bacterie zich bevindt. Bevindt het zich in de luchtwegen dan worden vaak de longen aangetast waardoor je last krijgt met ademen. Maar de bacterie kan ook het hart of het zenuwstelsel aantasten. Daarnaast kan het ook zijn dat je zweren op je huid krijgt: dat noemen ze huiddifterie.
Difterie (Kroep) besmettelijk?
Het is zeer besmettelijk en verspreidt zich via speeksel en open wonden. Bijvoorbeeld door niezen, hoesten, praten of zoenen of het aanraken van een besmette wond. Het is ook overdraagbaar van dieren. Wanneer je knuffelt met een besmet dier, loop je ook een risico om het krijgen. De bacterie wordt soms gevonden bij paarden, runderen, geiten en schapen.
Je wordt meestal binnen 2 tot 5 dagen ziek wanneer je besmet bent. Het duurt nooit langer dan 7 dagen voordat je de eerste verschijnselen krijgt.
Difterie (Kroep) voorkomen?
Difterie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt je kinderen gratis laten inenten. Herhalingsvaccinaties zijn nodig bij een mogelijke besmetting of bij reizen naar landen waar difterie nog voorkomt op latere leeftijd.
Difterie behandeling
Wanneer je Difterie hebt, moet dit behandeld worden in het ziekenhuis met een tegengif en antibiotica. De behandeling geneest reeds ontstane schade niet.