Je was misschien al wel bekend met de voordelen van het hebben van sex tijdens je zwangerschap? Dit is bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, beter slapen, het op gang brengen van de bevalling en natuurlijk het verhogen van de intimiteit tussen je partner en jou. Dat laatste is natuurlijk een beetje een inkopper. Nu zijn er ook onderzoeken die de voordelen van sperma benadrukken.

De positieve invloed van sperma op je zwangerschap.

Minder kans op Pre-eclampsie

Uit een Deens onderzoek uit 2017 blijkt dat sperma Pre-eclampsie zou kunnen voorkomen. Het blijkt dat als je maanden voor de conceptie al regelmatig sex hebt met de vader van het kind, je minder risico hebt om Pre-eclampsie te ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die minder dan zes maanden voor de conceptie regelmatig in contact kwamen met het sperma van de vader, hadden vaker Pre-eclampsie.

Een verklaring zou zijn dat bepaalde proteïnen in het sperma het immuunsysteem verbeteren.

Op gang brengen van de bevalling

Dat sex de bevalling kan opwekken was misschien al wel bekend, maar dan eerder dat contracties (het samentrekken van de baarmoeder wanneer je klaarkomt) de boel in gang kunnen zetten. Maar het blijkt ook dat in het sperma de hormoon-achtige stof Prostaglandinen zit. Dit zorgt ervoor dat de cervix (baarmoedermond) zal gaan rijpen. Sterker nog, je krijgt in het ziekenhuis soms medicatie om je bevalling op te wekken waarin deze stof zit.