De vijfde ziekte is een onschuldige “vlekjesziekte” die vaak voorkomt bij kinderen. Wat is het precies en wat kun je doen?

Vijfde ziekte : wat is het?

Het is een onschuldige vlekjesziekte die vaak voorkomt bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar. Meestal in het voorjaar en de vroege zomer.

Vijfde ziekte : hoe krijg je het?

De vijfde ziekte is een besmettelijk virus. Het virus bevindt zich in de keel of neus van iemand die besmet is. Het virus verspreidt zich door kleine druppeltjes in de lucht. Bijvoorbeeld met het hoesten of niezen. En bij kleine kinderen natuurlijk extra gemakkelijk doordat zij alles (speelgoed) in de mond stoppen en het daarna vrolijk doorgeven aan een ander kindje. Iemand is al besmettelijk een week voordat de symptomen bij die persoon zich openbaren. Zo worden kinderen op een school of opvang al snel besmet door elkaar.

Vijfde ziekte : wie kan het krijgen?

Iedereen die het nog nooit heeft gehad, kan de vijfde ziekte krijgen. De meeste volwassenen hebben de vijfde ziekte in hun kindertijd gehad. Zwangeren lopen in de eerste helft van de zwangerschap een klein risico op het krijgen van een miskraam wanneer zij de vijfde ziekte krijgen. Houd je kindje daarom voor de zekerheid uit de buurt van zwangeren.

Vijfde ziekte : wat zijn de symptomen?

Het begint vaak met kleine rode vlekjes in het gezicht, soms met vuurrode wangen en soms ook met lichte koorts. Daarna verspreiden de vlekjes zich over de benen, armen en billen en later ook op de romp. Heel soms jeuken de vlekjes. Kinderen voelen zich vaak niet ziek, hooguit een beetje hangerig. De vlekjes trekken vanzelf weer weg en laten geen littekens achter.

De vlekjes zijn wisselend van grootte en liggen door elkaar vaak bovenop de huid, als een soort bultjes.

Vijfde ziekte : hoe lang duurt het?

De incubatietijd is 1 tot 3 weken. Dit is de periode tussen de besmetting en de openbaring van de symptomen.

De vlekjes duren ongeveer een week. Ze kunnen wel weer af en toe terugkomen in de weken erna. Dit wordt dan vaak getriggerd door temperatuurschommelingen of drukte.

Vijfde ziekte : wat kun je doen?

De ziekte geneest vanzelf. Je kindje kan gewoon naar de opvang of school wanneer het zich goed voelt en geen koorts heeft. Het was immers al besmettelijk nog voordat de vijfde ziekte zichtbaar werd. Wel kun je extra hygiëne maatregelen nemen ter voorkoming van verspreiding. Is je baby jonger dan drie maanden? Dan ga je het beste even langs de huisarts.

Vijfde of zesde ziekte?

De zesde ziekte begint in tegenstelling tot de vijfde ziekte vaak met hoge koorts voordat de vlekjes verschijnen.

Kijk voor meer informatie over de vijfde ziekte ook op de website van het RIVM.