Tegen het einde van je zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Wat is de slijmprop? Hoe ziet een slijmprop eruit en wat betekent het wanneer je deze verliest? Ga je dan snel bevallen?

De slijmprop: wat is het?

Wanneer je zwanger bent wordt je baarmoeder afgesloten door de slijmprop. Onder invloed van het hormoon Progesteron verdikt het normale cervixslijm. Er vormt zich een taaie verdikking in de baarmoedermond. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond wordt afgesloten. Het werkt eigenlijk als een soort stop. Je baby wordt op deze manier beschermd tegen bacteriën en infecties en er kan ook geen andere eicel meer in je baarmoeder terecht komen. Een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen een meerling.

Het verliezen van de slijmprop: hoe komt het?

Tegen het einde van de zwangerschap verweekt de baarmoedermond. De baarmoedermond wordt iets losser en de slijmprop kan er daardoor uit vallen. Je vindt de slijmprop in je onderbroek of ziet het bijvoorbeeld in de wc liggen. Soms merk je er niets van en soms verlies je deze pas tijdens de bevalling.

Wanneer verlies je de slijmprop?

Dat is heel verschillend. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop pas tijdens de bevalling, anderen al twee weken van tevoren.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop is een troebel taai stuk slijm, meestal een beetje grijzig. Het kan  ook een beetje rozig zijn of een soort bloederige helderrode of bruine draadjes bevatten. Het is zo’n 2 tot 3 centimeter groot. Je kunt hem ook in delen verliezen waardoor je elke keer een klein stukje vindt of het zelfs niet eens merkt.

Geen zin om te lezen? Verloskundige Wendy geeft ook informatie over hoe de slijmprop eruit ziet

De slijmprop verloren : wat nu?

Wanneer je eerder dan twee weken voor de uitgerekende datum de slijmprop verliest of wanneer er meer dan een paar theelepels bloed met de slijmprop meekomt bel je naar je verloskundige of gynaecoloog.

Verlies je de slijmprop binnen de twee weken voor de uitgerekende datum, dan is er niets aan de hand. Je hoeft de verloskundige daar niet speciaal voor te bellen. Het kan nog even duren voordat de bevalling begint. Je baby wordt nog beschermd door de vliezen maar je kunt beter niet meer in bad gaan, vrijen of gaan zwemmen vanwege infectiegevaar.

Bekijk ook wat mogelijke signalen zijn van de start van een bevalling en meer informatie over weeen.

Gerelateerde artikelen: