De rompertjesinspectie

/, Zwanger/De rompertjesinspectie

De rompertjesinspectie

Je hebt mensen die al kinderen willen als ze zelf nog kind zijn. Die nog voordat ze iemand hebben ontmoet een shortlist aan kindernamen hebben. Die dromen van zachte baby haartjes, dochters of juist zonen, knutselwerkjes en speeltuinen. Die weten al precies of ze een verzorgende moeder, strenge moeder, of vriendinnen-moeder gaan worden…..Ik was niet zo’n mens. Kinderen vond ik vooral leuk bij iemand anders, ergens anders, en dan nog alleen voor een uurtje. Ik had werkelijk geen idee wat voor soort moeder ik zou worden, laat staan of ik wel een goede moeder zou zijn. Als ik dan mocht kiezen dan werd ik GEEN moeder. Dat leek mij voor iedereen het beste.

Het potentiële kamertje stond nog vol met dode geraniums en vuilniszakken.

23 jaar was ik toen ik onverwachts zwanger raakte van mijn eerste kind. Ik had geen idee wat mij de komende tijd te wachten stond. Dat bleek ook wel toen de kraamzorg belde. De mevrouw aan de telefoon wilde graag op bezoek komen, om te bespreken hoe ik mijn kraamtijd ingericht wilde hebben en te kijken of ik alles al op orde had. Dat was even schrikken want op het moment dat ik met haar aan de telefoon zat was er nog niet eens een kinderkamer. Het potentiële kamertje stond nog vol met dode geraniums en vuilniszakken met lege drankflessen van het laatste feestje. Het enigste waar ik mij tot dan toe druk om had gemaakt waren mijn twee katten die elkaar tijdens het telefoongesprek krijsend aan het aftuigen waren op het balkon. Al met al geen thuissituatie die men graag in ogenschouw laat nemen, zeker niet voor een dossier.

De volgende ochtend zag alles er werkelijk nogal toonbaar uit.

De afspraak werd gemaakt, ik zette ramen tegen elkaar open, stuurde manlief om fruit, bloemen een geruit tafelkleed, en belde mijn moeder. Tot in de kleine uurtjes waren we bezig met het ophangen van gordijnen, de wieg bekleden, korsten van het fornuis bikken en schattige kleertjes wassen en strijken. De volgende ochtend zag alles er werkelijk nogal toonbaar uit. Het huis geurde naar koffie en boenwas, en manlief stond in stropdas gereed om wat schijnbewegingen te maken met een geleende aktetas. Snel knipte ik nog even met de keukenschaar de klitten uit mijn katten hun haar, en rangschikte Ouders van nu, Kinderen en Wij jonge ouders waaiervormig op de salontafel. Ik was er klaar voor.

Met een professionele blik keurde ze het kamertje.

Tot mijn verbazing bestond het bezoek uit niet meer dan het doornemen van een soort vragenlijst en het opnoemen van een lijstje met spullen die ik in huis moet halen. Na een half uur was ze klaar en wilde ze weer gaan. Gelukkig kon ik haar op de valreep overhalen om een blik in de babykamer te werpen. Ik had tenslotte niet voor niets het hele huis van boven tot onder geboend. Met een professionele blik keurde ze het kamertje. “Ziet er lekker fris uit.” Ja, het blijft lastig om spontaan te reageren als je dagelijks tientallen babykamers te zien krijgt. En dat was het dus, het bezoek van de rompertjesinspectie en daarmee de start van mijn eerste moedergevoelens. Want dat kamertje was klaar dus kon dat kind ook wel komen.

Bizar wat kersvers moederschap schijnbaar met je doet.

Ik haalde mijn laatste tentamen en drie dagen later na een wilde nacht thuis, waar oerkracht, bloed en zweet elkaar in rap tempo afwisselde werd hij geboren. Onze zoon. Ik zat dus letterlijk van de ene op de andere dag thuis, weggerukt uit  het studenten bestaan dat ik kende, met een piepkleine baby die ik in leven moest zien te houden, wat ik behoorlijk spannend vond. Bizar wat kersvers moederschap schijnbaar met je doet. Ik veranderde van super nuchter naar hypernerveus. Ik was alles kwijt. De regie, de draad, de kluts ons ritme, de rust ons oude leven, alles…..

Kan ik het wel aan?

Ik vond hem zo klein, zo kwetsbaar, hij kon nog niks zelf. Zijn lot lag in mijn handen. Wat als hij stopte met ademen, groeide hij wel goed? Regelmatig trok ik de dekentjes van hem af om te kijken of hij nog wel leefde. Ik had speciaal een weegschaal geregeld waardoor ik kon zien of hij genoeg borstvoeding binnen kreeg. Toen de kraamhulp weg was, ging iedereen verder met zijn leven en bleef ik thuis tussen poep, pret en prangende vragen als: hoe doe je zo’n breekbare glibberaal in godsnaam in je uppie in bad? Kan ik het wel aan? Doe ik het wel goed? Kwam dit überhaupt nog wel goed?

Je zal het er gewoon mee moeten doen.

Natuurlijk kwam het goed! Ik werd een hele leuke moeder die blijkbaar ook gewoon gemaakt was voor het ouderschap Je weet gewoon niet wat je te wachten staat als je zwanger bent van je eerste kind. Daar kan niemand je op voorbereiden, alle boeken, vriendschappen en cursussen ten spijt. Baby’s zijn onvoorspelbaar, maar het moederschap dus ook. Je weet gewoon niet van te voren wat voor moeder je zal gaan zijn als je bevallen bent. Hoe je bent als moeder is een cocktail van karakters, je opvoeding, wat je hebt meegemaakt in je leven, hoe je reageert op hormonen, weinig slaap en je omgeving. Uit die mix komt een moeder tevoorschijn. En daar zal je het gewoon mee moeten doen. Zoals het gezegde gaat: “Een moeder is een vrouw met een kind. Een goede moeder is een vrouw met liefde voor haar kind”. Zo simpel.

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-07-14T19:26:20+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen