De opperluis

De opperluis

Mijn kinderen zitten op een keurige school. Veel bakfietsen, en betrokken ouders die helpen met het schoonmaken van de school. De leraren zijn goed, degelijk en lief en laatst zag ik zelfs een moeder naar school lopen met een afval grijper en een vuilniszak in haar hand, en haar kind deed ook gewoon mee. Zo’n school zitten mijn kinderen op. En toch stikt het er van de luizen. Net als op elke school. En niet alleen de kinderen hebben ze, ook de ouders en de juffen.

De basisschool is erg maar op de middelbare school wordt het alleen maar erger.

De Pest, Polio en Kinkhoest onder controle krijgen is redelijk gelukt, maar zo’n simpel klein beestje als een luis steekt met enige regelmaat de kop weer op. En die hoofdluis is helaas geen eenmalig kwaaltje. Zo lang ze op de basisschool zitten, heb je er regelmatig mee te maken. Op de middelbare school wordt het alleen maar erger, want daar heb je de selfies. De luizen wandelen zo van het ene hoofd op het andere. Vaak is de ellende dan nog groter dan bij kleinere kinderen. Op de meeste middelbare scholen zijn namelijk helemaal geen luizenmoeders die aangevoerd door een opperluis (de moeder die écht overal van weet), worden ‘opgeleid’ om neten en hoofdluis te herkennen en die pubers met enige regelmaat controleren. Voor je erachter bent dat je puber is besmet, loopt je hele gezin al weken te krabben.

Vorig jaar was het míjn beurt.

Nooit eerder hadden mijn eigen kinderen luizen, een wonder dat ik afdeed als bewijs dat overdreven hygiëne de oplossing was voor deze ellende. Maar vorig jaar was het míjn beurt. En dit soort dingen komen altijd onaangekondigd, en op het verkeerde tijdstip. Als je een luis nu eens op een regenachtige zondag op je borstel zou betrappen, zo’n dag waarop je verder toch niets te doen hebt. Maar nee, net als een baby die vlak voor een sollicitatiegesprek over je heen kotst, hebben luizen de neiging om te verschijnen als je kind al bij een volle kapperszaak zit en door het hippe shampoo-meisje gewassen wordt. Eenmaal thuis bleek niet alleen dochter een complete dierentuin op haar hoofd te hebben maar ook haar tweelingzus en oudere broers en zus waren inmiddels besmet. Dagenlang hadden mijn pubers gegoogled op:  “jeuk op je hoofd”. Maar nu was het kwartje dan eindelijk gevallen. Niks aan te doen, we moesten er allemaal aan geloven. Dus besteedden we weer eens een volledig dagdeel aan het bestrijden van de luizen, want dat is het enige leuke aan luizen hebben: als je ze hebt ontdekt, mag je ze onmiddellijk doodmaken. Niemand die daar flauw over doet.

Martelen met een stalen luizenkam en een vermogen aan luizenkuurtjes.

Dat bestrijden doe je door een week lang dagelijks al het beddengoed te wassen op 200 graden en het hele gezin inclusief, de poes, goudvis en 1.000 knuffels te lijf te gaan met één of andere chemisch middeltje uit flesjes waarop ten overvloede een plaatje van een centimeters groot, grijnzend insect staat afgedrukt, compleet met idioot veel harige poten. De rest van de tijd vul je met kammen, zuigen, kloppen, en knuffeldieren die niet gewassen mogen worden in het vriesvak te stoppen – een maatregel die overigens uitstekend helpt. Na weken mijn kinderen martelen met een stalen luizenkam en een vermogen aan luizenkuurtjes en shampoo was er dan eindelijk niks meer te vinden. De kam en de middeltjes konden in de kast. Ik haalde opgelucht adem, en trok een fles wijn open. Jammer dat het toen plotseling op mijn eigen kop verschrikkelijk begon te jeuken.

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-06-21T21:22:06+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen