De ongeschreven regels voor het kraambezoek

/, Kraamtijd/De ongeschreven regels voor het kraambezoek

De ongeschreven regels voor het kraambezoek

Hartstikke leuk hoor dat je de moeite hebt genomen om op kraambezoek te komen. Om te komen kijken naar wat ik en mijn man voor moois hebben gemaakt. De geweldige cadeaus, bossen bloemen en eindeloze complimentjes. Maar wil je dan nu weer weg gaan? Alsjeblieft?

Ongeschreven regels voor kraambezoek.

Ik had er zelf geen idee van toen ik mijn eerste kind kreeg. Tuurlijk, ook ik ging op kraambezoek als in de vriendenkring een kind werd geboren, maar aan een cadeau dacht ik dan eigenlijk nooit, afbellen vergat ik, bleef vaak lekker lang hangen en als ze vroegen of ik mee wilde eten zei ik ja. Zonder dat ik het wist bleek er een parallelle wereld te bestaan waarin ongeschreven regels voor kraambezoek waren vastgelegd. Niet afbellen, te laat komen, zijn seriously not done, maar blijven hangen is wel de aller aller ergste kraambezoek fout. Visite heeft naast bezoekregels namelijk ook een hele duidelijke tijdslimiet. Na drie kwartier of een uurtje hoort bezoek gewoon weer op te stappen. Je hebt immers de baby gezien, aan de moeder gevraagd of alles goed is gegaan en hoe ze zich voelt. Met een beetje mazzel heb je zelfs nog een heerlijk beschuitje gekregen. Maar daarna is het tijd om op te stappen. Moeder, vader en kind is namelijk dood op.

Mensen die niks snappen van kraambezoek.

Het probleem is dat sommige mensen, net zoals ik, dit niet lijken te weten, of denken dat dit voor anderen geldt, maar niet voor hen. Dus toen ik bevallen was van mijn eerste kindje had ook ik bezoek die na twee uur nog geen aanstalten maakte om te vertrekken. Van alles heb ik geprobeerd. Onder andere na 1,5 uur vragen of ze nog een kopje thee wilden. Dat geeft toch een soort van ruimte om te reageren met een “nee joh, we gaan zo”. Maar dit werkt absoluut niet bij: “mensen-die-niks-snappen- van-kraambezoektijden”. Die blijven lekker zitten, ook al zit je uitbundig te gapen.

Kraamvisite ellende.

Naast de: “Ik snap de kraamtijden niet” -visite was er ook de categorie: “ik stop mijn vinger er wel in” -visite, de “ik was toevallig in de buurt”-visite precies het moment dat de verloskundige mijn hechtingen moest controleren. Maar ook de “hier ben ik met mijn kinderschare’-visite, met drie snot verkouden kinderen, “we komen gewoon anderhalf uur te laat” -visite en de allerergste de: “ik trek de baby gewoon uit je handen” -visite.

Kraambezoek: luisteren, knikken, en je mond houden

Inmiddels ben ik 19 jaar en zeven kinderen verder, en samen met iedereen die ooit een kind heeft gekregen, weet ik inmiddels dat de beste kraamvisite een beschuitje eet en een kopje koffie drinkt en verdere versnaperingen afslaat. Ze zorgen voor een leuk cadeau (en dat zijn dus geen knuffels). En heel belangrijk, aangezien kersverse moeders niets liever doen dan samen met hun fris gewassen baby in hun armen hun bevallingsverhaal delen – als het even kan van minuut tot minuut. ‘Om vier over elf braken mijn vliezen’, zeggen ze dan. ‘O nee, wacht. Het was toch twee over elf.’ Luistert de ideale bezoeker naar heel het verhaal, ze knikken een beetje en houden wijselijk hun mond. En als de kraamvrouw dan eindelijk uitgepraat is, gaan ze niet hun eigen bevallingsverhaal vertellen, maar zeggen ze dat ze het geweldig vonden dat ze er waren, dat ze snel weer terug komen, maar dat het nu tijd is voor een beetje rust. Zo simpel dus!

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-05-26T20:13:51+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen