Nijntje kun je niet haten, Nijntje is lief. Mijn kinderen kijken Teletubbies, Nils Holgersson en Bumba en al die andere meuk van Studio 100. Niet te harden, maar ja, ze zijn nog zo klein, een eigen smaak heb ik nog niet kunnen ontdekken helaas. Maar Nijntje kun je niet haten, Nijntje is lief. In de tekeningen en tekstjes van Dick Bruna zit iets betoverends. Hij weet mensen te raken met simpele herkenbare tekeningen en verhaaltjes. Mijn kinderen raken niet uitgelezen op zijn boekjes. Hun favoriete Nijntje is opa en oma pluis. De zinnen staan na honderden keren voorlezen in je geheugen gebrand en kan ik eindeloos opdreunen. Opa pluis en oma pluis, die hielden veel van Nijn, Nijn kwam ook dikwijls op bezoek, dat vonden ze heel fijn…..

Ook mijn pubers zijn nog fan van Nijntje.

Niet de kinderversie, maar ze lachen om de hilarische plaatjes van Nijntje die coke snuift (lijntje), Nijntje aan de pillen (Nijntje staat super strak) en Nijntje gehesen in een belachelijke jurk (Nijntje Oosterhuis). Eigenlijk vinden alleen kinderen tussen de zes en de twaalf Nijntje kinderachtig. Alle andere leeftijden zijn er dol op, het is waarschijnlijk een kwestie van jeugdsentiment. In een poging mijn kinderen te verenigen met hun jeugdidool nam ik ze mee naar het Nijntje museum in Utrecht.

Zelfs de wc was leuk.

Nou is mij bekend dat peuters geen enkel besef hebben van personal space en dat ze een concentratieboog hebben van 8 minuten max. Dat begrijpt schijnbaar de organisatie ook dus hebben ze voor dit museum een tijdslot bedacht. Helaas kon het tijdslot niet voorkomen dat het dusdanig druk was dat mijn dreumes van 1,5 onder de voet werd gelopen, door kinderen die volledig opgingen in het levensgrote poppenhuis. Enthousiast van zoveel kindervertier rende ze van de hot naar her in het wat onoverzichtelijke gebouw. Maar als ik mijn kinderen dan weer had gevonden waren ze in de weer met bordjes en pannetjes in een keukentje. Vervoerde ze plantjes met het kruiwagentje of speelden doktertje. Na een tochtje in een krappe lift vond ik ze bij het Nijntje-verkeersplan vechtend om twee!? driewielers en daarna kruipend achter elkaar aan in de kooien van de Nijntje dierentuin. Nee, de kinderen hadden werkelijk niks aan te merken, zelfs de wc was leuk.

Maar van een museum is echt geen sprake.

En schijnbaar ben ik niet de enige met dit gevoel. Er lopen tientallen toeristen(zonder kinderen!) doelloos rond die schijnbaar ook iets anders hadden verwacht. Ja, de kinderen vonden het fantastisch, en ja het is inderdaad helemaal ingericht voor de kinderen. Zo erg zelfs dat er geen koffie binnen in het gebouw te krijgen is. Nee Nijntje kun je  niet haten, maar na twee uur zonder koffie achter mijn kinderen in een onoverzichtelijk gebouw aan rennen heb ik zo mijn twijfels.

Wil zien wat je kunt verwachten in het Nijntje museum? Kijk dan naar dit korte filmpje op ons YouTube kanaal:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul