De neus van een moeder…

//De neus van een moeder…

De neus van een moeder…

Januari, de maand van ijsbloemen op de ramen, sneeuw, wollen mutsen, donkere dagen en druipneuzen van de kou. Door de schrille hoofdpijn geur van verse sneeuw herinner ik mij ineens weer hoe ik leerde schaatsen op van die Friese doorlopertjes met oranje gestreepte banden die je moest aansjorren met je verkleumde vingers. Het lijkt wel of sommige geuren zitten opgesloten in een tijdcapsule. Zodra ik een geur weer ruik, breekt de capsule open en word ik overspoeld door herinneringen waarvan ik dacht dat ik ze allang vergeten was. De laffe Zwitsal lucht brengt mij weer terug naar de kraamtijd van mijn kinderen en de geur van goedkoop scheerwater in de armen van mijn jeugdliefde. Geuren doen iets met je.

Een goede neus is onmisbaar voor een moeder.

Voordat ik moeder werd, stond ik daar eigenlijk niet zo bij stil. Ik heb altijd een beetje in het rond geroken. Maar eenmaal zwanger zorgde die neus dat ik van elke geur binnen no time boven de wc hing en in de avond kokhalzend de maaltijd stond te bereiden. Bij iedere zwangerschap werd het erger, ik ruik inmiddels tijdens mijn zwangerschap echt alles! En dat vind ik negen van de tien keer dus verschrikkelijk stinken. Heel ongezellig, want ik deins zeker de eerste drie maanden bij elke kus achteruit omdat mijn man ergens op de dag koffie/bier/haring/iets (doorstrepen wat niet van toepassing is) heeft genuttigd.

Inmiddels heb ik permanent het reukvermogen van een speurhond.

Ik ruik op 100 meter afstand aangekoekte onderbroeken, niet gepoetste mondjes, volle luiers, en zure vaatdoeken. Ik kan aan de geur die mijn appeltaart door het huis verspreid precies ruiken of de appels zijn gekarameliseerd en de taart dus gaar is. Moeiteloos onderschep ik zieke kindertjes voordat ze ook maar koortsig of snotterig zijn.

En zoiets kan heel handig zijn in verband met het moeten annuleren van geplande activiteiten. Niemand wil, net aan het werk, gebeld worden door een verontruste juf die met een ziek kind zit opgescheept. Dat soort ongemakken kun je maar beter vooraf afvangen. Alleen mijn pubers zijn niet zo gecharmeerd van mijn gave. Want deze drugshond ruikt feilloos in welke kamer een zak wiet verstopt zit, het andere geslacht stiekem ondergedoken ligt en hoeveel alcohol de avond ervoor geconsumeerd is.

Nog een paar weken en dan is het officieel voorjaar.

De Lente is het seizoen die je het beste kunt ruiken, omdat het contrast met de koude, vrij reukloze winter zo groot is. Maar de kenner onderscheidt duidelijk de zoete lucht, er ruikt werkelijk niets lekkerder dan de lente. Voor je het weet stroomt Instagram weer vol met hysterische terras foto’s en hoeven we geen drie lagen meer over elkaar. Niks muts, handschoenen en een sjaal, gewoon een vessie.

Vanmorgen zag ik in de tuin de eerste sneeuwklokjes.

Het was maar een enkel bosje hier en daar, en de krokussen waren ook wat spichtig, maar toch ze waren er! Dappere dodo’s vooruitgestuurd als verre voorbodes van de lente. Maar door een hardnekkige verkoudheid ben ik nu al weken mijn reukvermogen kwijt. En dat maakt mijn leven ingewikkelder dan het al was. Mijn huisgenoten lachen smakelijk omdat ik hun drankgebruik niet meer kan inschatten. Menig appeltaart is rauw de oven uit gekomen en vorige week kon ik om half drie ‘s nacht afreizen naar een vriendje om mijn ijlende kind in een ondergekotst pyjamaatje weg te slepen.

Om mij heen wordt het eindelijk lente, maar ik ruik niks. Helemaal niks.

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-02-10T16:17:44+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen