De kraammand is een oldscool, maar daarom nog niet minder leuk, kraamcadeau. Een verwenpakket voor de kersverse ouders en de pasgeboren baby tijdens de kraamperiode. Met onze tips, maak je van jouw kraammand het ideale cadeautje voor je vriendinnetje, zus of familielid. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het als je tijdens je kraamtijd iedere dag een cadeautje uit mag pakken? En dat dat ook nog eens met de grootste zorg is samengesteld door jou.

Kraammand: wat is het precies?

Voor diegenen die er wel ooit van gehoord hebben, maar  niet precies weten wat het inhoud: de kraammand bestaat uit een verzameling cadeautjes. Iedere dag van je kraamtijd (meestal 8 tot 10 dagen) mogen de kersverse ouders een cadeautje open maken. Super leuk toch! Nu denk je misschien, aii 10 cadeautjes, dat kost een hoop geld. Maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Je kiest cadeautjes op basis van je eigen budget, het hoeft dus eigenlijk niet zo veel te kosten. Ook kun je de kosten spreiden door al vroeg in de zwangerschap te starten met het inkopen van de cadeautjes.

Kraammand maken: hoe doe je dat?

De kraammand bestaat natuurlijk uit de cadeautjes, waarover later meer. Maar de cadeautjes moeten ook ergens ingestopt worden. Je kunt hiervoor natuurlijk een doos versieren. Of dit kan, zoals de naam al suggereert, in een mand. Tegenwoordig heb je hele hippe manden, vilten boxen of houten kistjes. Die zijn direct ook weer leuk en handig voor in de babykamer. Deze kun je al heel voordelig vinden bij winkels als de Hema, Xenos of de Action.  Je kunt ook iets anders bedenken, zoals bijvoorbeeld de rieten poppenwagentjes wanneer het een meisje is. Deze kun je vaak ook tweedehands scoren op Marktplaats.

Kraammand: welke cadeautjes?

Het leuke van een kraammand is dat de cadeautjes vaak met zorg zijn uitgekozen. Een paar tips om je op weg te helpen:

Iets voor mama

Als kersverse mama heb je wel een cadeautje verdient. Ze heeft een topprestatie geleverd, eerst de zwangerschap en bevalling en nu met een fijne, maar ook intensieve periode. Hoe leuk zijn dan deze cadeautjes als het echt even voor haar alleen is. Denk aan een lekkere crème of handcrème waar ze zichzelf even mee kan verwennen. Een magazine (boeken heeft ze voorlopig toch geen tijd voor) of een lekkere reep chocolade.

Iets voor papa

Want ook voor de papa’s is het een hele verandering. Denk aan een flesje van zijn favoriete bier, of een grappig maar handig boekje over het vaderschap. Bijvoorbeeld:
Papa voor beginners
Vaders eerste jaar
Zo doe je dat papa

Iets met de naam van de baby (gepersonaliseerd kraamcadeau)

Een cadeautje voor de baby met de naam is altijd leuk om te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rompertje, een knuffel, bestek of een spaarpot, een poster, of boekjes waarin de naam steeds terugkomt, maar ook voor hippe koffertjes voor op de babykamer.

Garderobe uitbreiding

De nieuwe beeb vindt zo’n super schattig zacht rompertje of vestje vast heel fijn. Daar kun je er nooit genoeg van hebben. Tip: hele felle kleuren staan vaak iets minder mooi bij pasgeboren baby’s.

Knuffeltje of knuffeldoekje

Hoe zachter, hoe beter natuurlijk. Check altijd wel even of er bijvoorbeeld geen oogjes opzitten die los kunnen laten.

Iets om te spelen

Een rammelaar of bijtspeeltje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wat denk je bijvoorbeeld van de populaire bijtring van Sophie de Giraf?

Iets voor de babykamer

Denk aan een leuke slinger, nachtlampje, mandje of iets om neer te zetten ter decoratie.

Servies voor de baby

Denk niet aan porseleinen borden maar eerder aan een melamine bordje of bakje. Daar kun je er niet genoeg van hebben en zijn er met verschillende leuke designs.

Naamlabeltjes

Handig, naamlabeltjes voor in kleding of voor op flessen en bakjes.

Een activiteit

Denk aan een bon (dit hoeft niets te kosten, het kan ook een oppasbon zijn). Of een babymassage, babyzwemmen of babyshoot. Een lekkere lunch voor de mama samen met jou.

Een leuk boekje

Er is niets fijner dan luisteren naar papa’s of mama’s vertrouwde stem. Een leuk voorleesboekje komt daarom altijd van pas en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Baby’s zijn ook gek op knisperboekjes, of iets waardoor ze verschillende materialen kunnen ontdekken, de zogenaamde voelboekjes.

Iets voor papa en mama samen

Denk aan een lekkere fles wijn of misschien wel champagne.

Kraammand versieren?

Wanneer je alle cadeautjes hebt gekocht, pak je ze in (in verschillende pakjes en inpakpapier) en stop je het in de kraammand. Daarna kun je deze natuurlijk ook nog versieren met ballonnen of slingers.  Vergeet ook de leuke kaart met een persoonlijke tekst niet. Zet er iets extra liefs op, zodat je de moeder een hart onder de riem steekt in de soms even pittige kraamtijd.

Kraammand bestellen?

Heb je iets minder tijd of inspiratie? Dan kun je tegenwoordig ook kant en klare kraammanden of pakketten met kraamcadeautjes bestellen. Bijvoorbeeld deze pakketten met producten van Naïf, Maileg, en Sophie de Giraf.