De komst van een broertje of zusje

/, Momlife/De komst van een broertje of zusje

De komst van een broertje of zusje

“Wanneer gaat de baby weer weg?” Niet, hoezo? Dat is niet echt het antwoord waar de broer of zus op had gehoopt. Of je wordt in het kraambed volledig genegeerd door je oudste kind. Pijnlijk. Soms verloopt het alleen die eerste dag of dagen wat minder. En bij veel kinderen blijft het ook gewoon goed gaan. Maar het kan ook best zo zijn dat het oudere broertje of zusje pas maanden later beseft dat deze nieuwkomer (meer) aandacht krijgt en dat dit blijvend is. Vanaf ieder moment kan de oudste behoorlijk van slag zijn. En dat zul je dus weten.

Moeite met de komst van een broertje of zusje:

Met de komst van een tweede kind worden de rollen in het gezin weer anders. Iedereen zal moeten wennen. Maar de verandering voor het oudste kind is het grootste. Hij of zij heeft jullie altijd voor zich alleen gehad. Het heeft misschien net ontdekt dat het echt een eigen persoontje is. En de hele wereld draait toch om hem of haar? Daarnaast verandert zijn positie ten opzichte van jullie en heeft het ook een nieuwe rol ten opzichte van de baby. Dan is het niet zo vreemd dat er geprotesteerd wordt. Je krijgt opmerkingen als ” Wanneer gaat de baby weer weg” of  zoals “Oma mag de baby wel meenemen.” Opmerkingen die pijnlijk kunnen zijn en waardoor jij je af kunt gaan vragen of dit ooit nog goed komt. Het lief zijn, is ver te zoeken. Je herkent je oudste kind misschien even niet meer. Het komt goed, je moet alleen geduld en bewust aandacht hebben voor de oudste. Voorbeelden van gedrag:

 • Meer mokken, niet luisteren, boos, negeren
 • Oud gedrag komt terug: in bed plassen, terug een flesje willen, duim zuigen
 • Sommige kinderen trekken zich terug, worden stil
 • De baby pijn doen en jaloers gedrag vertonen
 • Lief zijn tegen de baby maar juist afzetten tegen jullie

Voorbereiding op de komst van een broertje of zusje:

Hoe je oudste zal reageren op de komst van de baby is niet te voorspellen. Het ene kind is dolblij, net als jullie. Of het is blij met de baby maar bozig tegen de ouders. De ander vindt het direct vanaf het begin al niets en weer een ander denkt na een paar maanden pas dat die indringer beter weer kan vertrekken. Een paar tips om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje:

Wanneer vertel je een kind over een baby?

Vertel een jong kind niet te vroeg in de zwangerschap dat er een baby komt. Voor een jong kind is de beleving van 8 maanden eerder 8 jaar. Het duurt eeuwen. Daarnaast is het erg abstract, het ziet nog niets aan je. Wanneer je een buik krijgt, is het al minder onwerkelijk. Bij het vertellen kun je handige prentenboeken gebruiken zodat het iets minder abstract is.

Betrek je kind bij de zwangerschap en de baby

Betrek je kind bij de zwangerschap. Het mag bijvoorbeeld mee naar een echo kijken. Laat het aan je buik voelen en praten tegen de baby.

De leuke en de minder leuke dingen

Vertel de positieve en de negatieve kanten van de komst van een baby. Een baby is lief en klein maar huilt ook best veel in het begin. Je kunt er nog niet direct mee spelen.

Richt samen de babykamer in

Moet de oudste van bed wisselen voor de komst van de baby? Doe dit ruim voordat de baby komt. Vertel dat het nu groot genoeg is voor een groot kinderbed en berg het babybedje even op. Zo relateer je het niet aan de baby.

Vertel op tijd over de periode rond de bevalling

En dan niet over de bevalling zelf, maar waar je kindje heen gaat en waarom. Rondom een bevalling kan het best gehaast gaan allemaal. Je bent niet de rust zelve en dat voelt je kindje haarfijn aan. Voorkom het gevoel even snel afgezet (of opgehaald) te worden en dat dat dus komt door die vervelende baby.

Wat kun je doen wanneer de oudste niet blij is met de baby?

Ieder kind is anders en heeft zijn eigen manier om ermee om te gaan. Er is dan ook geen hulpmiddel dat bij elk kind zal werken. Maar alle kinderen vertonen dit gedrag omdat ze bang zijn dat zij minder belangrijk zijn, dat je meer van de baby houdt dan van hen. Laat dus iedere dag blijken (en vertel het ook) dat je nog steeds even veel van hem of haar houdt als ervoor. Nog een aantal andere tips:

 • Koop ook een kleinigheidje voor het oudste kind, een cadeau voor de grote broer of zus voor bij de geboorte
 • Kraamvisite neemt vaak alleen iets mee voor de baby, zorg dat je zelf ook een paar dingetjes hebt die ze aan de oudste kunnen geven
 • Aandacht is wat ze echt willen. Jij bent vaak nog slap in het begin. Zorg dat de partner wat extra aandacht heeft voor de oudste. Ga samen iets doen
 • Laat de oudste helpen bij de verzorging van de baby. Laat het bijvoorbeeld de luiers en kleding pakken. Een grote broer of zus taak. En applaudisseer, daar houden kinderen nog het meeste van
 • Negeer het gedrag van je oudste kind niet, maar benoem wat je ziet. Word niet boos, blijf rustig. Straf het niet af maar leg wel uit dat het pijn doen bijvoorbeeld niet mag. En geef het de aandacht die het nodig heeft. Dus: “Ik zie dat je niet blij bent. Je mag jaloers zijn, dat begrijpen we wel, maar je mag de baby geen pijn doen”
 • Erken het gevoel: Wanneer de oudste bijvoorbeeld zegt “Je bent de hele tijd met de baby bezig” zeg je niet “Dat is niet waar, we zijn net naar x geweest” maar dan zeg je “Je vindt het niet leuk dat ik de hele tijd met de baby bezig ben he?”
 • Ruim iedere dag ruimte in voor echte 1 op 1 tijd met je oudste
 • Geef niet alleen aandacht wanneer de baby slaapt. Dat geeft juist het gevoel dat de baby voorrang heeft
 • Probeer andere grote veranderingen tegelijkertijd met de komst van je baby te voorkomen: bijvoorbeeld een nieuwe school of verhuizen
 • Maak je je zorgen over het gedrag van je kind? Meld dit ook op school of de peuterspeelzaal

Handige boeken bij de komst van een broertje of zusje:

2018-03-30T12:39:51+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen