Misschien heb je er al wel iets van gehoord, de eerste 1.000 dagen van je baby zijn bepalend voor de gezondheid en het toekomstige geluk van je baby. Dit komt de afgelopen maanden weleens voorbij in het nieuws en is aangezwengeld door Tessa Roseboom, hoogleraar in het AMC. Je wist dit misschien al wel ergens, maar altijd goed om het je nog eens goed te beseffen. Hoe zit dit precies?

Je bent wat je moeder eet!

Circa 20% van de gezondheid wordt bepaald door de genen en maar liefst 80% door de omgevingsfactoren. Een belangrijke externe factor is bijvoorbeeld de combinatie en de hoeveelheid voeding die je als baby binnenkrijgt. Dit betekent dat je als moeder/ ouders een enorme invloed hebt op de gezondheid en het geluk van je kindje op de lange termijn. De eerste 1.000 dagen zijn hierin cruciaal, juist in die periode wordt de basis van de gezondheid in rap tempo aangelegd. Alle organen, weefsel en lichaamsprocessen worden in deze fase aangelegd en geprogrammeerd hoe ze de rest van het leven zullen werken. Gaat het mis in die periode, dan zijn de gevolgen voor de gezondheid, de hersenontwikkeling, de intelligentie en dus de productiviteit, het inkomen én het geluk van een kind onontkoombaar. Kinderen met een minder goede start hebben meer kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, long- en nierziekten of depressieve klachten.

Vanaf het prille begin van je zwangerschap ( de eerste 12 weken) wordt de baby opgebouwd uit bouwstenen afkomstig uit de voeding van de moeder. Je bent dus wat je moeder eet. Er wordt vaak veel nadruk gelegd op wat je vooral niet mag eten tijdens een zwangerschap vanwege de risico’s op bijvoorbeeld een miskraam, maar te weinig wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat je wel zou moeten eten en je levensstijl. Gezond!

Tessa Roseboom vertelt in dit filmpje in het kort waarom die eerste 1.000 dagen zo belangrijk zijn:

Kijk eens kritisch naar jezelf

Heb je zwangerschapsplannen? Zorg dat je je al een gezonde levensstijl eigen maakt. De gezondheid van beide ouders heeft namelijk effect op de bouwstenen van een kindje. Ben je zwanger? Eet gezond, zorg dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, slaap en beweeg tijdens je zwangerschap. Geef je borstvoeding? Ga dan zeker niet actief lijnen, maar zorg dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt.

Niet alleen ouders moeten investeren, de overheid ook!

In Nederland heeft nog circa 14% van de baby’s een valse start bij de geboorte. Dit wordt nu landelijk door het ministerie opgepakt met een programma “Kansrijke Start”. Rijk, gemeenten, zorgverzekeraars, beroepsgroepen, belangenorganisaties en kennisinstituten slaan met dit actieprogramma de handen ineen. Het programma is met name gericht op de kwetsbare ouders. Een mooi initiatief!

Tessa Roseboom heeft een boek geschreven over het belang van de eerste 1.000 dagen. Mocht je dit interessant vinden, kun je dit bijvoorbeeld hier bestellen op Bol.com.