De couveuse: wat kun je verwachten?

//De couveuse: wat kun je verwachten?

De couveuse: wat kun je verwachten?

De couveuse is de lifesaver van je baby wanneer het te vroeg geboren is, ziek is, een te laag geboortegewicht heeft of een andere complicatie heeft. Je baby wordt verwarmd, ligt geïsoleerd en vaak aan de monitor om alles goed in de gaten te kunnen houden. Vroeger legde men baby’s in een mand met veren, hopend dat de baby het zou overleven. Rond 1881 kwam daar de eerste couveuse voor in de plaats en redde al miljoenen levens van baby’s. Een echte lifesaver dus.

Couveuse: wat is het?

Een couveuse is er in twee varianten. De gesloten couveuse, dit is een afgesloten ruimte (apparaat) van plexiglas met een matrasje waarin zieke, te lichte of te vroeg geboren kinderen in een gecontroleerde omgeving geobserveerd of verpleegd kunnen worden. De temperatuur van je baby wordt op peil gehouden (37 graden). Een pasgeboren baby kan dat namelijk nog niet zelf. Dat is dan ook de belangrijkste functie van de couveuse. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat je baby niet uitdroogt door de luchtvochtigheid- en snelheid goed te reguleren. De couveuse beschermt je baby tegen ziekten van buitenaf en er circuleert verse lucht. Zonodig wordt er extra zuurstof bij gegeven.

In de wanden van de couveuse zitten twee openingen waardoor de handen na zorgvuldig wassen en soms met handschoenen gestoken kunnen worden om de baby te verzorgen en natuurlijk zodat jij je baby kan aanraken. De baby ligt onder een speciale hoes die het geluid en licht dempt. En vaak ook nog met doeken om het geborgen gevoel van de baarmoeder zo veel mogelijk na te bootsen.

Naast de gesloten couveuse heb je ook nog de open couveuse. Daar wordt een baby in verzorgd wanneer het zichzelf al iets beter op temperatuur kan houden. In deze couveuse ligt een verwarmd matrasje en vaak hangt er ook nog een warmtelamp boven.

Wanneer wordt een baby opgenomen in een couveuse?

Je baby wordt in een couveuse verzorgd wanneer het te vroeg geboren is. We onderscheiden hier prematuur (voor 37 weken) en extreem prematuur (voor 32 weken of minder dan 1500 gram geboortegewicht). Ook kan het zijn dat je baby een te laag geboortegewicht heeft voor zijn of haar leeftijd, dat noemen we dysmatuur. Daarnaast kan een ziekte, complicatie of bepaalde afwijking reden zijn om een baby op te nemen in een couveuse.

Je baby en de couveuse: wat kun je doen?

Je baby wordt goed in de gaten gehouden door allerlei slangetjes en monitoren. Overal hoor je gepiep en zie je dat er dingen gemeten worden. Dat kan nogal beangstigend over. Dit voldoet niet aan het romantische beeld dat je je vooraf had voorgesteld. Je bent blij met de geboorte van je kindje maar tegelijkertijd ook vaak angstig en onzeker. Toch ligt je baby daar op dat moment in de beste omgeving voor hem of haar. Veel ouders voelen zich machteloos. Hebben het gevoel niets te kunnen doen en hebben de angst dat ze geen band op kunnen bouwen. Gelukkig is dat wel zo. Wat kun je doen:

Aanwezig zijn

Praat tegen je baby en raak je baby aan. Leg je hand op het buikje. Je baby herkent je stem, je geur en je aanrakingen. Door je aanraking voelt je baby dat je er bent. Het voelt dan ook geborgenheid. Ga niet wrijven, dat is onrustig voor je baby en kan stress veroorzaken. Leg je hand gewoon rustig op de buik of volg de instructies op van de verpleging.

Buidelen

Wanneer je baby sterk genoeg is, mag je gaan buidelen. Dit betekent dat je je baby onder een warme deken met alleen een luier aan op je blote borst mag leggen. Naast dat dit super fijn is om je baby zo dicht bij je te hebben, heeft het huid op huid contact bewezen voordelen voor jou en je baby. Je baby voelt je warmte, hoort je stem, ruikt je geur. Je bouwt een band op, er komen zowel bij jou als bij de baby hormonen (Oxytocine, het knuffelhormoon) vrij die zorgen voor een goede hechting. Je baby ruikt tegelijkertijd ook je borst, zodat het later eventueel makkelijker aan de borst kan drinken.

Ook voor vaders is het belangrijk om te buidelen. Zo bouwen zij net zo goed ook al een band op.

Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor het buidelen. Trek daar gerust 1 tot 1,5 uur voor uit. Voor een baby is de overgang vanuit de couveuse namelijk best stressvol. Beter één keer lang, dan 4 korte buidelsessies. Bespreek met de verpleging wat het handige moment is om te gaan buidelen tussen de verzorging, de voedingen en eventueel het kolven door.

Moedermelk kolven

In moedermelk zitten alle belangrijke voedings- en antistoffen die je baby nodig heeft. Dit geldt voor iedere baby, maar nog meer voor deze te vroeg geboren baby’s. De darmen van een te vroeg geboren baby verdragen moedermelk het beste. Wist je bijvoorbeeld dat er in het VUMC een moedermelkbank is waar moedermelk gedoneerd wordt voor deze afdeling. Juist omdat het deze baby’s krachtiger maakt.

Wanneer mag je baby mee naar huis?

Ongeveer de helft van te vroeg geboren baby’s mag naar huis rond de uitgerekende datum. 70% is twee weken later thuis en 5 weken na de uitgerekende datum is 90% van de baby’s thuis.

Een baby mag mee naar huis wanneer het zichzelf op temperatuur kan houden, geen specialistische zorg meer nodig heeft, zelf de ademhaling kan regelen, de voedingen zelf kan drinken en een gezonde groei laat zien. Daarnaast moeten jullie als ouders de zorg aan kunnen en durven. Het is vaak een heftige periode geweest. Er wordt gekeken of dit eventueel met extra hulp kan, bijvoorbeeld van een huisarts of wijkverpleegkundige. Zeker wanneer je baby nog extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld bij sonde voeding of het geven van extra zuurstof.

Heb je nog recht op kraamzorg?

Meestal heb je geen recht meer op de reguliere kraamzorg. Deze geldt namelijk voor de eerste periode na geboorte. De eerste 8 of 10 dagen na de geboorte krijg je normaliter 24 tot 80 uur kraamzorg. Hier heb je dan alleen nog recht op wanneer je al vrij snel weer thuis bent.

Gelukkig heb je vaak in het ziekenhuis al een heleboel geleerd wat je normaal gesproken van de kraamzorg zou leren. Denk aan het verschonen, de voedingen, het geven van een badje en het afdrogen van je kindje. Verder heeft je baby vooral veel liefde van jou nodig. Toch kan je het gevoel hebben nog wel wat extra hulp te kunnen gebruiken. Al is het maar om je onzekerheid weg te nemen. De meeste kraamzorgcentra bieden daarom ook uitgestelde kraamzorg aan, speciaal voor couveuse kinderen. Je krijgt dan een paar uur hulp van een kraamverzorgster die vaak veel ervaring heeft met couveusekinderen.

Dit wordt alleen niet vergoed door de basisverzekering. Bel je verzekeringsmaatschappij of dit eventueel in een extra polis is opgenomen.

En dan ben je thuis…

En dat kan best heftig zijn. De afgelopen periode was vaak spannend, een emotionele achtbaan met weinig slaap. Dat komt er vaak uit op het moment dat het weer een beetje in rustiger vaarwater komt. Op het moment dat je thuis bent dus. En dat zorgt voor verwarring, je zou nu blij moeten zijn toch? Dat ben je ook, maar afgewisseld met angsten, vermoeidheid en verdriet. Praat erover met je partner, vrienden en familie. Het kan soms zo heftig zijn dat je last krijgt van bijvoorbeeld paniekaanvallen of dat je het gevoel hebt dat je hier niet alleen uitkomt. Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt last hebben van een posttraumatisch stress syndroom.

Kleding van couveuse/ premature baby’s

In de couveuse heeft je baby geen kleding aan, enkel een rompertje. Ze worden warm gehouden door de lampen en apparatuur. Wanneer ze op de IC liggen, hebben ze vaak ook geen romper aan vanwege hygiëne redenen. Als je baby te vroeg geboren is, is maat 50 meestal te groot. Vaak heb je zelf geen zin of tijd om uitgebreid te gaan winkelen. Vraag aan iemand anders of zij kleinere maatjes willen kopen of bestel het online. Hier vind je bijvoorbeeld kleding voor prematuren bij Bol.com.

Meer informatie over couveusekinderen? Bekijk de website voor ouders van couveusekinderen.

2019-05-06T11:24:58+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen