Iedereen praat over de eerste keer bij een baby. Die eerste keer in je armen, die eerste glimlach, de eerste keer (borst)voeding, de eerste stapjes, de eerste keer mama of papa. En niet voor niets, die speciale momenten staan natuurlijk op je netvlies. Sterker nog, ik kan hetzelfde verliefde gevoel opnieuw voelen wanneer ik denk aan de eerste glimlach van mijn baby. Een soort extase en verwondering, al roepend naar mijn vriend dat hij snel moest komen kijken.

Die laatste bitterzoete keren..

Je weet dat ze gaan komen, je weet ook wel ongeveer wanneer. Je bent aan de ene kant blij, want meestal komt er een stukje zelfstandigheid voor terug (lees meer eigen tijd), maar dat maakt het ook weer minder leuk. En dát besef je pas op het moment dat het zo ver is of eigenlijk wanneer het al over is. Je neemt afscheid van een tijdperk. Die laatste keer borstvoeding, de laatste keer dat je baby zo lekker ligt te slapen op je borst, die laatste keer de luier verschonen (…. oké dat is minder erg), die laatste keer dat je kindje aan je vraagt om het even op te tillen of te dragen, dat ze bij je op schoot kruipen, de laatste keer dat ze bij je komen liggen op de bank, de laatste keer dat ze bij je in bed kruipen. Die laatste snottebellen kus.

Daar wordt niet over gesproken. Misschien lees je dit wel en realiseer je het je nu pas dat je er al een aantal laatste keren op hebt zitten, of dat je er binnenkort een paar mee gaat maken.

Bij mij is de oudste nu te zwaar om op te tillen, al zou ze het nog wel willen. De jongste gaat gelukkig nog prima. En dat weet ze! Na 500 meter lopen gaan er twee armpjes omhoog, ook als je met drie volle boodschappentassen loopt. Of wanneer je op een borrel staat en je de halve avond met een kind op je heup staat. Je kent het vast wel, dat kan behoorlijk irritant zijn: met je glas wijn, een net iets te zwaar kind leunend op je heup, wanneer ieder gesprek onmogelijk wordt.

En toch…

Wanneer ik eraan denk dat dit binnenkort afgelopen zou kunnen zijn, draait mijn maag heel even om. De volgende keer dat ik weer op een feestje sta, til ik haar met alle liefde, zonder irritatie, de hele avond op en geniet ik van die plakkerige armpjes om mijn nek. Of van die ontzettende snottebellen kusjes of de grappige wc gesprekken wanneer ik weer naar de wc mee moet om haar billen af te vegen. Ik ga het stiekem missen…