Dat sporten gezond is weten we allemaal, maar als je zwanger bent gaat dit net iets anders dan normaal. Kun je gewoon sporten als je zwanger bent? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij hebben 4 sporten op een rijtje gezet die je prima kunt doen als je zwanger bent.

Kun je sporten als je zwanger bent?

Het antwoord op deze vraag is: ja. Sporten tijdens de zwangerschap is zelfs heel goed voor je en heeft tal van positieve effecten. Zo leidt het onder andere tot een kortere bevalling. Het is wel belangrijk dat je niet opeens gaat beginnen met een nieuwe sport of heel zwaar gaat trainen. De sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend, kun je gewoon tot het laatste moment blijven beoefenen. Ben je erg moe en heb je weinig fut? Dan kan het goed helpen om lekker te gaan zwemmen, fietsen of wandelen.

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Zwemmen of andere sporten in het water, zoals aquajoggen, zijn zeer geschikt tijdens de zwangerschap. Je bent lekker licht in het water, wat erg prettig is op het moment dat je buik gaat groeien. Ook is er in het water weinig belasting voor de gewrichten. Je gewrichten en banden zijn tijdens de zwangerschap slapper, waardoor je meer kans hebt op blessures als je bijvoorbeeld gaat trainen in de sportschool.

Aerobics voor zwangere vrouwen

Een low impact aerobics les kun je gemakkelijk volgen als je zwanger bent. Vanaf je tweede trimester kun je beter niet meer joggen of aan high intensity trainingen deelnemen. Ook mogen je arm- en beenbewegingen niet te heftig zijn tijdens je zwangerschap en wordt het afgeraden om te trainen met gewichten. Dit heeft vooral te maken met de verhoogde kans op blessures. In verschillende steden worden aerobics lessen gegeven speciaal voor zwangere vrouwen.

Zwangerschap en yoga

Yoga is een zeer geschikte vorm van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap, volgens Sophie Bakker, ons contact bij www.fitforbeach.nl. Je geest ontspant door de verschillende oefeningen en ook leer je direct verschillende ademhalingstechnieken die je kunnen helpen tijdens de bevalling. Er zijn onder andere speciale oefeningen die je helpen bij het versterken van je bekken. Kies voor comfortabele yogakleding zodat je geen lichaamsdelen afknelt, voegt Sophie er nog aan toe. 

Fietsen in de sportschool of buiten

Je kunt prima blijven fietsen zolang je lichaam niet aangeeft dat deze belasting te groot is. Pas wel je tempo wat aan en sla de spinning les voorlopig even over. Het is belangrijk dat je lichaamstemperatuur niet te hoog wordt tijdens je zwangerschap, zeker in het eerste trimester. Hoge temperaturen kunnen namelijk zorgen voor een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij je baby.  

Tips voor fanatieke sporters

Ben jij een fanatieke sporter en vraag jij je af of je jouw sport nog kunt uitvoeren? Over het algemeen kan dit geen kwaad als je geoefend bent. Wel is het belangrijk dat je jouw tempo indien nodig aanpast en geen contactsporten doet met een verhoogd risico op vallen. Bij twijfel kun je altijd even contact opnemen met je verloskundige.