De 10 meest gestelde vragen in de zwangerschap

//De 10 meest gestelde vragen in de zwangerschap

De 10 meest gestelde vragen in de zwangerschap

Zodra je zwanger bent, schieten er allerlei vragen door je hoofd. En dit blijft eigenlijk zo doorgaan tot je bevallen bent. Daarna starten de vragen over de kraamtijd en je baby. Om je op weg te helpen vroegen wij aan verloskundige Wendy wat de meest gestelde vragen en antwoorden in de zwangerschap zijn.

Wanneer is beste moment om aan familie en vrienden te vertellen dat je zwanger bent?

De meeste zwangeren vertellen het nieuws wanneer er meer ‘zekerheid’ is. Een stukje zelfbescherming. Van vroeger uit bestaat een beetje de ‘veilige’ grens van 12 weken. Maar tegenwoordig, met de vroege echo’s, kan je al vanaf 8 weken zien of het hartje klopt. Wanneer het hartje klopt is het risico op het alsnog krijgen van een miskraam erg klein.

Ons advies: vertel het je omgeving wanneer jij jezelf daar prettig bij voelt. Wil je het al vroeg delen met anderen, dan is daar niks op tegen.

Mag ik in de sauna terwijl ik zwanger ben?

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat een saunabezoek een probleem is in de zwangerschap. Het wordt wel in de eerste 12 weken afgeraden. 

Moet ik extra vitaminen slikken nu ik zwanger ben?

Het advies is om de hele zwangerschap multi-vitaminen-preparaat speciaal voor zwangeren te nemen de gehele zwangerschap. Hierin zit precies wat je extra en niet extra nodig hebt in de zwangerschap, ook Folium.

Tot wanneer mag ik vliegen in de zwangerschap?

Kijk altijd in de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij wat zij aanhouden bij een zwangerschap. Dit kan per maatschappij verschillen. Hier staat een handig overzicht.

Belangrijker is om goed te kijken naar de medische voorzieningen op de plaats van bestemming.

Check ook altijd even de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar en reisverzekeraar. Wat vergoeden zij bij een onverwachte ziekenhuisopname in buitenland?

Mag ik rauwe vis eten?

Rauwe vis zou je mogen eten, mits deze goed vers is. Wanneer weet je of vis echt vers is? Dat is moeilijk te controleren. Dus ben er heel voorzichtig daarmee.

De voedingsadviezen in de zwangerschap zijn heel goed beschreven op de website van Het Voedingscentrum en Deverloskundige.nl of vind je hier.

Welke zwangerschapscursus wordt aangeraden in zwangerschap?

Er is heel veel aanbod betreft cursussen, begeleiding en coaching.

Bedenk goed wat het meest bij jou past. Ga je voor de ontspanning, voor het sportieve of wil je juist een cursus waar je samen met je partner naartoe kan? Je kan op internet veel aanbod vinden in jouw regio.

Het advies is wel om zeker een cursus te doen als voorbereiding op je bevalling.

Moet ik een beval-/geboorteplan maken?

Een beval-/geboorteplan is bedoeld om onder andere aan te geven wat je prettig zou vinden betreft de begeleiding ten tijde van jouw bevalling. Wil je een actieve begeleiding of juist liever wat meer rust? Praktische dingen kunnen aan de orde komen. Bijvoorbeeld of je in bad wil bevallen, wie de navelstreng doorknipt.

Probeer je niet teveel vast te houden aan een geboorteplan want daarmee vergroot je de kans dat de bevalling heel erg tegenvalt mocht het toch wat anders lopen.

Een geboorteplan maken is dus niet noodzakelijk.

Mag ik skiën tijdens de zwangerschap?

Skiën is in de eerste maand van de zwangerschap geen probleem, let wel op de hoogte van het gebied waar je verblijft.

Na 12 weken komt de baarmoeder boven je schaambeen uit en kan je door een klap of val wel een risico lopen op complicaties. 

Zijn er voortekenen van de bevalling?

Helaas zijn er geen echte standaard voortekenen van de bevalling. Pas achteraf kun je zeggen of bepaalde dingen die je voelde daadwerkelijk het begin van de bevalling waren. Hier vind je een overzicht wat het zou kunnen zijn.

Je weet pas echt dat het begonnen is bij regelmatige weeën en bij vruchtwaterverlies.

Mag ik in de zon?

Het is op zich geen probleem om in de zon te lopen of liggen. Je hebt alleen wel het risico op een zogenaamde ‘zwangerschapsmasker‘. Dit is pigmentatie in je gezicht die niet meer helemaal wegtrekt na je bevalling. Om dit te voorkomen is het aan te raden om je altijd in te smeren met een zonnebescherming met factor 50.

Lees ook mijn andere artikel:

De angsten van een zwangere vrouw

Wendy Verhagen

Wendy Verhagen

Ik ben sinds 1999 verloskundige bij het Verloskundigcentrum in Breda. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bevallingen en zwangerschappen. Dat ik verloskundige zou worden, was voor mij van jongs af aan een feit.

Verloskundigcentrum Breda
2019-01-25T17:46:04+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen