Als je mij 5 jaar geleden had verteld dat mij 5 keer per week af te laten beulen in mijn crossfitbox (zo noemen wij de crossfit sportschool), gewichten te tillen en na iedere workout hijgend van het zweet eerst 5 minuten op de grond te moeten liggen voor ik weer op kon staan mijn grootste hobby zou zijn, had ik je waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Toch is het mij gebeurd. Ik ben een echte crossfitjunkie geworden en al ben ik absoluut niet een goede crossfitter, ik ben wel heel fanatiek. Nadat ik m’n positieve zwangerschapstest in handen had en een beetje bekomen was van de verbazing en blijdschap, heb ik gelijk daarna gegoogeld of en hoe ik nog wel kon blijven crossfitten. Momenteel ben ik 23 weken zwanger en deel ik graag hoe het mij vergaan is so far!

Eerlijk gezegd heb ik de eerste termijn zwaar onderschat.

Ik had dus op internet gelezen dat je de eerste 12 weken gewoon op je oude niveau kon blijven doorgaan, dus ik zag geen vuiltje aan de lucht. Ik had er alleen even geen rekening mee gehouden dat ik vanaf week 5 groen zag van de misselijkheid en vaak gewoon geen kracht had om te gaan sporten. Verder ging naast m’n kracht ook m’n conditie ineens achteruit en had ik het er mentaal vooral ook best wel lastig mee dat m’n prestaties al zo snel achteruit gingen. Bovendien wist nog niemand (behalve m’n trainer, die had ik het al wel verteld) van mijn zwangerschap af en wilde ik gewoon nog niet onder doen voor de rest (ik had best wel last van mijn big ego zeg maar).

Maar in het 2e termijn…

Nu zijn we alweer best ver in mijn tweede termijn en gelukkig ging het vanaf week 13 ofzo weer een stuk beter. Dus momenteel ga ik weer 4-5 keer per week crossfitten. Helaas blijft de misselijkheid bij mij, maar ik hoef niet meer zoveel te kokhalzen en over te geven, dus je leert ermee leven. Ik heb veel meer energie en daardoor gaan mijn workouts alweer een stuk beter! Mijn trainers zijn goed op de hoogte van wat ik als zwangere nog wel en niet mag en ik luister ook gewoon naar mijn lichaam. Vanaf 12 weken was het bijvoorbeeld uit den boze om nog rechte buikspieren te trainen en vanaf week 19 doe ik burpees zonder push-up op mijn buik want dat vonden m’n banden niet zo leuk meer. Ik ben nog steeds wel een beetje eigenwijs en wil niet graag elke workout aanpassen, maar als iets niet gaat roept m’n lichaam me vanzelf wel terug.

Vooral in het begin, na de bekendmaking van mijn zwangerschap, kreeg ik veel vragen of het wel gezond was dat ik zoveel bleef crossfitten. Dat ik bijvoorbeeld nog ging squatten met 43 kilo boven mijn hoofd. Ik kan natuurlijk niet voor iemand anders spreken, maar voor mij voelt het gewoon goed en mijn verloskundige heeft er ook geen probleem mee, in tegendeel, zij moedigt het aan om vooral te blijven sporten. Daarbij ben ik deze intensiteit gewend en doe ik nu juist stappen terug.

Of het zo blijft weet natuurlijk niemand

Hoe het mij de komende 17 weken nog zal vergaan met m’n zwangerschap weet ik natuurlijk niet. Maar ik hoop dat ik zo lang mogelijk zo door kan blijven gaan zoals nu en tot het einde van m’n zwangerschap kan blijven crossfitten. Na mijn zwangerschap hoop ik het ook weer zo snel mogelijk, als dat mijn lichaam het toelaat, op te kunnen pakken. Want deze mama (to-be) wordt nou eenmaal heel gelukkig van haar uurtjes zweten in de box!

Lees ook mijn andere artikel:

Emma

Ik ben Emma, 30 jaar oud en 3 jaar samen met mijn (very soon to be) man. Eind januari is bij mij PCOS geconstateerd en de eerste afspraak bij de fertiliteitsarts was al gemaakt, maar geheel onverwacht hadden we eind februari een positieve zwangerschapstest in handen! Momenteel ben ik dan ook in blijde verwachting van ons eerste kindje, een zoontje. Verder doe ik redelijk fanatiek aan crossfit en probeer ik dit tijdens m’n zwangerschap zolang mogelijk vol te houden. Je kan mij en m’n zwangerschap volgens op instagram; @emmasarahvg