“Huh, ben je nou alweer zwanger?… Of, nog steeds?”
“Vinden jullie kinderen echt zó leuk?”
“Zijn die kinderen van jullie engeltjes ofzo?”
“Dus, een groot gezin?”

Ja/ehh ja hoor.
Ja/nee niet persé.
Ja en nee.
Nee!

Mijn moeder komt uit een gezin met 13 kinderen, dus als wij binnenkort compleet zijn met drie kinderen dan vind ik dat geen groot gezin.

“Maar jullie hebben er al twee, een jongen en een meisje!” “Dan moet je een groter huis kopen met meer slaapkamers/grotere auto.” “Weet je wel niet wat dat kost?!.” Etc. etc.

Het bleek best wel een dingetje te zijn onze gezinsuitbreiding.

In onze omgeving dan. De reacties waren ineens heel anders dan bij de vorige zwangerschappen. Niet allemaal natuurlijk, maar toch zeker wel anders. Voor mij is het rijkdom van het ouderschap zoveel meer waard dan die extra slaapkamer of niet. Zoveel meer waard dan wat dan ook. Maar goed, ik kan me best voorstellen waarom sommigen 1 of 2 kinderen genoeg vinden. Wij voelen ons met onze derde op komst als gezin in ieder geval completer dan ooit. Dat wil niet zeggen dat ik zelf nooit twijfels heb gehad. Want het is natuurlijk niet niks, gezinsuitbreiding. En Chris was voorheen ook echt niet zo enthousiast over het idee van 3 bengels in huis. Maar na de geboorte van Ysa begon het juist bij hem meer te kriebelen en toen zijn neefje werd geboren was hij om. (Én door zijn zwakke vlees. Maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen ;))
Er was een tijd dat het voor ons heel onzeker was of we überhaupt kinderen konden krijgen, dat maakt waarschijnlijk ook wel verschil in ons perspectief op het ouderschap… Misschien nemen we daarom het vooruitzicht van nogmaals de ein-de-lo-ze slapeloosheid, spuitluiers, gehuil, chaos, gesleep, gesjouw, gekwijl, spuug/snot/poep overal, en alle andere minder feestelijke kanten van het ouderschap wel iets meer voor lief, want we hadden het allemaal voor geen goud willen missen.

Niet allemaal een sprookjesachtige roze wolk

Evenals de zwangerschappen, bevallingen en alle bijbehorende ongemakken. Het tijdperk dat m’n borsten nog sexy, voluptueus met de puntjes omhoog pronkten is toch al hartstikke passé. Tegenwoordig bungelen ze ergens down under richting mijn navel. Nee, het is echt niet allemaal een groot feest op een sprookjesachtige roze wolk. Het ouderschap kent ook hele zware momenten. Maar ik wil daar niet te veel bij stil staan en vooral genieten van alle mooie momenten. Want er zijn zoveel (wens)ouders die het pas echt ondenkbaar moeilijk hebben. Voor wie de ergste nachtmerries werkelijkheid zijn. Dus ik prijs mezelf vooral gelukkig met de kleinste genietmomentjes. Zo ook met de minder leuke momenten. Want die horen er nou eenmaal ook bij, dus dan heb ik ze liever wel dan niet.
Kortom ik kan niet omschrijven hoe dankbaar en gelukkig ik ben dat ons dit nog een keer gegund is en ja daar heb ik een hoop bloed, zweet, tranen, ongemakjes en bungelende tieten voor over.

Aftellen!

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik 36 weken zwanger en begint het in mijn 1,57 m lijf behoorlijk krap te worden met mijn flinke zwangerschapsdiabetes medebewoner. De gebroken nachten zijn alweer een tijdje begonnen, m’n rug begint in te storten en ik ben nog druk aan het werk om zoveel mogelijk af te kunnen ronden voor de bevalling. De charme van het zwanger zijn is er wel van af. Maar al waggelend en broedend vliegen de weken gelukkig voorbij en kijk ik maar wat uit naar het einde van dit broedseizoen. Met weer een ingeleide bevalling in zicht kunnen we niet wachten om over 2-3 weken ons nieuwe wondertje te verwelkomen.
Renée
Ik ben Muruelle, 33 jaar en samen met Christiaan trotse ouders van Milan (2013), Ysa (2016) en in verwachting van Liv.
Na een PCOS ‘traject’ en een miskraam zijn wij maar wat gelukkig dat we voor de derde keer een goede zwangerschap mogen meemaken.
Verder ben ik zelfstandig onderneemster in de wondere wereld van fotografie. Alles daar over, over mij en ons gezin deel ik op mijn instagram@muruelle.