De combinatietest schat vroeg in de zwangerschap het risico op een baby met een chromosoomafwijking in. De bekendste is het Down syndroom, daarnaast test dit onderzoek op het Patau en het Edward syndroom. Hoe werkt de test, tot wanneer kun je de test afnemen, wat zijn de risico’s en hoe betrouwbaar is de combinatietest?

Combinatietest: wat is het?

Het is een screeningstest, net als de NIPT. Dat wil zeggen dat je zelf bepaalt of je dit onderzoek af wilt laten nemen. De verloskundige zal aan het begin van je zwangerschap met jou (en je eventuele partner) bespreken of je een screeningstest wilt laten uitvoeren.

Op basis van de resultaten van de 2 verschillende onderzoeken waaruit de combinatietest bestaat, wordt het risico ingeschat op een kindje met een chromosoom afwijking. Het onderzoek bestaat enerzijds uit een bloedonderzoek en anderzijds uit de nekplooimeting. Het bloed wordt tussen de 9 en 14 weken zwangerschap afgenomen. De nekplooimeting bekijkt de dikte van de nekplooi van de baby. Dit is een dun laagje met vocht onder de huid in de nek bij je baby. Deze wordt gemeten bij een echo tussen de 11 en 14 weken zwangerschap. Hoe dikker dit laagje, hoe groter de kans op een kindje met één van de drie syndromen.

Combinatietest: wanneer kun je deze af laten nemen?

De combinatietest kan tussen de 9 en 14 weken zwangerschap afgenomen worden. De bloedtest tussen de 9 en 14 weken en de nekplooimeting tussen de 11 en 14 weken.

Combinatietest: wanneer krijg je de uitslag?

Meestal heb je het bloedonderzoek eerder dan de echo laten uitvoeren. Je krijgt dan de uitslag van de echoscopiste of verloskundige.

Combinatietest: zijn er risico’s?

Er zijn geen risico’s voor jou en je baby bij het laten uitvoeren van de combinatietest.

Combinatietest: wat zeggen de resultaten?

De uitslagen van de 2 onderzoeken in combinatie met je zwangerschapsduur en je leeftijd, voorspellen het risico op een kindje met één van de drie syndromen. Het is een kansberekening. Het geeft dus geen zekerheid. Wanneer je meer zekerheid zou willen, kun je als vervolgonderzoek kiezen voor een NIPT, een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. De laatste 2 onderzoeken zijn niet zonder risico, er bestaat een kleine kans op een miskraam.

Combinatietest: welke uitslagen zijn er?

U heeft een verhoogde kans op een kindje met het down-, edwards- of patausyndroom

Wanneer de kans groter is dan 1 op de 200 wordt er gesproken over een verhoogde kans. Dat wil zeggen dat 1 op de 200 vrouwen met dezelfde uitslag een kindje krijgt met een van de drie syndromen. Dat is dus nog niet hetzelfde als een hoge kans. Wil je meer zekerheid dan kun je kiezen voor een vervolgonderzoek. Het vervolgonderzoek wordt dan vergoed. Wanneer je ouder bent dan 35 heb je puur op basis van je leeftijd een verhoogd risico.

U heeft geen verhoogde kans op een kindje met het down-, edwards- of patausyndroom

Het risico op een kindje met een van de drie syndromen is kleiner dan 1 op 200. De kans is dan dus echt heel klein, maar nog steeds aanwezig. Wil je toch nog zekerheid, dan kun je alsnog een vervolgonderzoek inplannen. Deze wordt dan niet vergoed.

Het kindje heeft een dikke nekplooi

Kinderen met een nekplooi dikker dan 3,6 mm hebben een “dikke nekplooi”. Deze kinderen hebben een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, maar dit hoeft niet. Ook gezonde kinderen kunnen een dikke nekplooi hebben. Sterker nog, bij meer dan de helft van de kinderen met een verdikte nekplooi, wordt geen syndroom gevonden bij een vervolgonderzoek. Je krijgt wel een vervolgonderzoek aangeboden, deze wordt dan ook vergoed.

Combinatietest: wat zijn de kosten?

Wanneer er geen medische indicatie is, wordt de combinatietest niet vergoed door de basisverzekering. Je betaalt dan een eigen bijdrage van 170,13 euro. Je kunt je eventueel wel aanvullend verzekeren, check daarvoor even de mogelijkheden bij je verzekeringsmaatschappij.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je ook andere zorgkosten. Denk aan de kraamzorg en de kosten van de bevalling.  Bekijk daarom nu even kritisch naar je zorgverzekering. Je kunt deze heel gemakkelijk vergelijken op Pricewise.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat wij een hele kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via die link iets koopt. Dat gebruiken wij om de website te laten draaien.  Dankjewel!