Buitenspelen is gewoon beter, ook voor peuters!

/, Kleuter/Buitenspelen is gewoon beter, ook voor peuters!

Buitenspelen is gewoon beter, ook voor peuters!

Jet is onlangs twee geworden en dat betekent dat we na een fase van dutjes doen, liedjes zingen en een beetje rommelen in huis wel wat meer actie kunnen gebruiken. Dat leren zitten, kruipen en lopen ging vanzelf, maar klimmen en klauteren is iets wat ze nog moet leren. Het ontwikkelen van die grove motoriek waarbij ze haar hele lichaam moet gebruiken gebeurt namelijk vooral buiten. Maar waar vind ik een beetje overzichtelijke speelplek die genoeg uitdaging biedt aan de grote kinderen maar ook leuk is voor de allerkleinste? Ik heb er eentje gevonden bij het Monkeybos in Wassenaar.

Speelbos met aap activiteiten.

Tussen de duinen ligt dit mooie speelbos waar je kunt klimmen in de mooiste klimbomen, hutten bouwen, of door waterleidingbuizen heen lopen. Voor alle leeftijden zijn er aap-activiteiten, kleine kinderen kunnen lopen over stapstenen en lage boomstronken. De grotere kinderen kunnen klauteren in hogere bomen, over touwen lopen of door tunnelbuizen kruipen. Als de grote kinderen de eerste beste boom in klimmen, staat Jet nog een beetje afwachtend te kijken naar haar broer en zussen. Ze vindt het allemaal best een beetje spannend. En ik begrijp dat ook, de tunnelbuis klink zo raar en die boonstam is voor zo’n mini mensje best wel heel erg hoog. Ik pak haar bij de hand en samen beginnen we met de loopbrug. Stapje voor stapje nemen we de hindernissen die op onze weg liggen. Na een tijdje heeft ze de smaak te pakken en laat ze mijn hand los om op ontdekking te gaan. Ze kruipt voorzichtig door de buis en klimt op een boomstam, waar ze triomfantelijk op blijft staan.

Afstand nemen en de teugels iets te laten vieren.

Als ze een aantal keer is gevallen, zie ik dat ze langzaam het gevaar begint in te schatten. Ze gaat rustiger omhoog en laat de hoogste bomen aan haar voorbij gaan. Een mooi moment om afstand te nemen en de teugels iets te laten vieren. Zolang als dat het niet levensbedreigend is, blijf ik op afstand. Ik gun haar die bult die ze valt als ze toch uiteindelijk uit de boom klettert. Het leert haar evenwicht te vinden tussen uitdaging en haar eigen vaardigheden.

Elk vies kind kan weer schoon worden, en elk nat kind wordt weer droog.

Aan het eind van de dag zijn de kleren vies, zit heel mijn auto onder het zand en zijn er twee broeken gescheurd. Maar wat een plezier hebben ze gehad. Elk vies kind kan gelukkig weer schoon worden, en elk nat kind wordt weer droog. Buiten spelen in de natuur levert zoveel meer op dan kapotte en vieze kleren. Ze hebben in één middag ravotten allemaal nieuwe vaardigheden geleerd, hun motoriek heeft een boost gekregen en ze hebben ervaren dat ze meer kunnen dan gedacht.

Goede nachtrust zo goed als gegarandeerd.

Eerlijk is eerlijk, het is misschien wel wat minder gedoe en veiliger dat binnen spelen, maar buiten vermaken mijn kinderen zich zo veel beter dan binnen. En van dat sjouwen met grote takken, springen van boomstammen en rennen worden ze ook nog eens heel erg moe. Na een dagje ravotten in de buitenlucht is een goede nachtrust zo goed als gegarandeerd. Buiten is gewoon beter, ook voor de allerkleinste.

Naast het Monkeybos zit een waterspeelplaats en bezoekerscentrum met grote speeltuin waar je lekker kan spelen en kliederen met water. Opdrogen kan daarna op het terras van de pannenkoekenboerderij. Wil je zien hoe het Monkeybos eruit ziet? Kijk dan naar dit korte filmpje:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-03-29T14:16:22+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen