Borstvoeding: onzekerheid over de hoeveelheid melk

/, Borstvoeding/Borstvoeding: onzekerheid over de hoeveelheid melk

Borstvoeding: onzekerheid over de hoeveelheid melk

De helft van de moeders stopt met het geven van borstvoeding omdat ze te weinig melk denken te hebben. Ze zijn dus onzeker over de hoeveelheid. Dat is niet zo raar, je kunt immers niet zien hoeveel er in het mondje en in het lichaam van je kleine mimi-me verdwijnt. Lactatiekundige Wendy Seelen hoort vaak opmerkingen als “Mijn moeder of zus kon ook geen borstvoeding geven, ik dus ook niet”  of ” Zie je wel, mijn borsten zijn niet geschikt om borstvoeding te geven.”

Onzekerheid over hoeveelheid borstvoeding

In deze opmerkingen hoor je vaak al de onzekerheid van de kersverse moeders. Een onzekerheid die al tijdens de zwangerschap is ontstaan. Een zwangere hoort namelijk van iedereen dat het borstvoeden even wennen is. Moeders zijn risicomijdend en willen graag alles onder controle hebben. Dat lukt makkelijker met een fles dan bij borstvoeding. Ondanks de gezondheidsvoordelen van borstvoeding, wordt er dan al snel overgestapt. Maar is die onzekerheid terecht?

Nee, geeft lactatiekundige Wendy Seelen aan. Borstvoeding is al zo oud als de mensheid. “Moet je eens kijken waartoe je lichaam in staat is! Je hebt net een baby gemaakt, als je dat kunt, dan kun je ook echt moedermelk maken.”  Om je een beetje zelfvertrouwen te geven, geef ik graag wat meer informatie. Bijvoorbeeld over de benodigde hoeveelheid melk. Dat is namelijk in het begin nog maar heel weinig. Dus het is heel normaal dat je nog geen hele flessen vol hebt. Sterker nog, het is bij iedereen zo dat het begint met een paar druppels en langzaam opbouwt.

Hoeveel moedermelk heeft je baby nodig?

Realiseer je dat een baby in de buik ook maar een paar slokjes vruchtwater dronk. Dat heeft hij dus ook maar nodig in de eerste dagen na de geboorte. Je baby heeft een super klein maagje en kan nog geen kwartier lang liggen drinken. Het is dus heel normaal dat je in het begin heel weinig melk hebt. De maag zal groeien naarmate hij voeding krijgt. De eerste keer dat je aanlegt, zul je zo’n druppel of 4/ 5 hebben. Je baby drinkt dan zo’n 5 cc moedermelk. Wanneer je regelmatig aanlegt, bouw je de melkproductie op. Hoe vaker je aanlegt, hoe meer het wordt. Zo kun je op dag 3 al zo’n 22 cc- 25 cc per drinkbeurt hebben.

Hoe bouw je de melkproductie op?

Leg je baby zo vaak mogelijk aan. Te veel of te vaak aanleggen kan niet in die eerste dagen. Je baby geeft zelf aan wanneer het voldoende is. Jullie krijgen hierdoor veel oefenmomenten samen en je voeding komt dan goed op gang. Je gaat vanzelf een ritme herkennen bij je baby. Het volgen van dit ritme heeft  als voordeel dat je voeding voldoende op gang komt, een meer tevreden baby zult hebben, minder huilen en dus ook meer rust.

Hoe herken je het ritme van je baby?

Kijk goed naar de hongersignalen van je baby. Denk aan smakken, op de handjes sabbelen en zoeken. Wanneer je dat ziet, leg je je baby aan.

Wist je dat een fopspeen de hongersignalen van je baby kan maskeren? Wanneer je twijfelt over de hoeveelheid melk, is het dus helemaal niet handig om de fopspeen of pink te geven. Leg dan liever nog een keertje aan.

Maar dan ben ik de hele dag aan het voeden?

Je hebt misschien een paar momenten meer dat je aan het voeden bent. Maar het voeden zelf duurt niet zo lang. Daarnaast hoef je geen flesjes te bereiden en uit te koken of schoon te maken. Dat scheelt ook weer tijd.

Voordelen van het volgen van het ritme van je baby

Het volgen van het ritme van je baby (het voeden op verzoek) heeft dus als voordeel dat je voeding voldoende op gang komt. Maar ook dat je een meer tevreden baby zult hebben: dus minder huilen en  meer rust.

Mijn baby zit onder de groeicurve van het consultatiebureau

De check op het consultatiebureau wordt door veel ouders als best spannend ervaren. Wanneer er naar de groeicurve wordt gekeken zie je over het algemeen dat borstgevoede baby’s in het begin harder groeien dan met kunstvoeding, maar na 3-4 maanden gemiddeld lager scoren dan flesvoedingsbaby’s. De curves die gehanteerd worden, zijn gebaseerd op flesvoedingsbaby’s. Op het consultatiebureau zullen ze je als het goed is ook vragen of je borstvoeding geeft of niet. Onder andere om deze reden. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je onder de gemiddelde curvelijn zit.

Lees ook mijn andere artikelen over borstvoeding:

Must read over borstvoeding kolven

Borstvoeding combineren met je werk

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.

2018-04-05T14:15:53+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen