Borstvoeding combineren met je werk kan in principe prima. Je moet je er alleen wel even op voorbereiden. Hoe? Wij vroegen het aan lactatiekundige Wendy Seelen. Het is lastig om vooraf te plannen of te bedenken of je het geven van borstvoeding überhaupt wilt. Je zult er misschien al wel achter zijn, dat je met een baby niet alles onder controle hebt. Sommige dingen lopen gewoon net even anders. En dat is vaak ook helemaal prima! Je kunt het beste eerst zelf een paar weken ervaren hoe de borstvoeding loopt en dan pas beoordelen of het ook iets voor jullie is om op de langere termijn te geven.

Na zo’n vier weken beoordeel je of de borstvoeding lekker loopt en of je wilt investeren (in producten en oefentijd) om dit te blijven kunnen geven. Deze vier weken heb je echt nodig. Iedereen heeft namelijk wel een opstartfase. Deze moet je eigenlijk niet in je besluit meenemen.

Start met oefenen van het kolven en de fles

Wanneer je het besluit hebt genomen om borstvoeding te blijven geven, start je met het oefenen met een speen, het afkolven en het voeden van de moedermelk met een fles. Dat is namelijk best even wennen. Dat kolven gaat niet vanzelf en het werkt natuurlijk echt anders. Dat proces moet je op gang brengen. Het lichaam moet begrijpen dat het melk los mag laten als je kolft. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar het werkt als volgt:

Je baby zuigt het melk ook niet uit de borst. Hij masseert jouw tepelhof waardoor er hormonen vrij komen in je hypofyse die zorgen voor de aanmaak van de moedermelk en het laten stromen van de borst. Het wordt dus ingang gezet door het hormoon Oxytocyne. Het knuffelhormoon. Dit proces heb je dus minder snel bij een kolfmachine.

Begin met 2 tot 3 keer in de week een fles te geven. Dit verstoort dan ook niet de productie. Dit bouw je op naar 1 a 2 keer per dag kolven overdag. Dit worden de momenten waarop jij later op je werk kolft. Ook deze 2 keer per dag kolven zal je productie, als het goed is, niet verstoren.

Hoeveel melk heb je nodig voor de eerste werkdag?

Ik hoor weleens van moeders dat zij de hele vriezer vol willen hebben liggen voor de start. Dat is niet nodig. Voor de eerste dag heb je 2 voedingen nodig. Daarnaast is het handig als je 2 reservevoedingen in de vriezer hebt liggen. Je kunt er ook voor kiezen om overdag kunstvoeding te geven. Dan bouw je dus de twee voedingen overdag af. Je kunt dan wel je borstvoeding in de avond en in de ochtend blijven geven. Met dat afbouwen start je 10 dagen voor de start van je werk.

Hoe lang duurt het kolven?

Je mag wettelijk gezien een kwart van je werktijd besteden aan het kolven. Dit is de totale tijd van het kolven, schoonmaken van de middelen en het op en neer lopen naar de kolfruimte. Vaak duurt 1 kolfsessie zelf zo’n 20 minuten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort kolf dat je gebruik. Enkel, dubbel, hand of elektrisch.

Hoe bewaar je de moedermelk?

Lees hier meer over hoe je de moedermelk het beste kunt bewaren.

Bekijk ook het andere artikelen over de borstvoeding:

Must read voor iedereen die gaat kolven

Borstvoeding en onzekerheid over de hoeveelheid melk

Baby weigert de fles, wat nu?

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.