De Bof kwam voor de opname in het Rijksvaccinatieprogramma zeer veel voor. Zo’n 85% kreeg vroeger deze kinderziekte. Wat is het precies? Wat zijn de symptomen? Komt het nog voor? Wat kun je doen?

Bof : wat is het?

Het is een zeer besmettelijk virus dat op zichzelf onschuldig is. Het behoort tot een van de kinderziektes. Alleen een veelvoorkomende complicatie is een gevaarlijke hersenvliesontsteking. Voor de start van het inenten kregen per jaar 300 tot 800 mensen hersenvliesontsteking door de Bof.

Bof: komt het nog voor?

De meeste kinderen zijn ingeënt. Alleen de vaccinatie beschermt niet 100%. Het biedt 90% bescherming na de eerste vaccinatie (14 maanden) en 95% na de tweede bij 9 jaar. Daardoor komt het nog sporadisch voor. Ook volwassenen kunnen de Bof overigens krijgen. Wanneer je ingeënt bent en je krijgt het alsnog, dan zijn de verschijnselen wel veel milder.

Bof : wat zijn de symptomen?

Het begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Het kauwen, slikken en de mond open doen, doet dan ook zeer. Daarnaast kun je spierpijn, hoofdpijn of oorpijn hebben.

Meestal verloopt de Bof zonder ernstige complicaties. Sterker nog, bij de helft van de kinderen onder de 2 jaar merk je helemaal niets. Mogelijke complicaties zijn hersenvliesontsteking, ontsteking van de alvleesklier, bijbal, eierstok of zaadbal.

Bof hoe lang duurt het?

Het gaat meestal vanzelf weer over binnen 1 tot 2 weken. De wang slinkt meestal na een week.

Bof besmettelijk?

Ja, het is zeer besmettelijk. Vanaf 2 dagen voordat de wang opzwelt tot 5 dagen daarna. Het verspreidt zich via speeksel, wanneer je niest of hoest of via de handen. Je bent al besmettelijk 2 tot 3 weken voordat de eerste symptomen zich openbaren.

Bof behandeling

Er bestaat geen medicijn tegen de Bof. Het lichaam ruimt het virus zelf op. Wel kun je bijvoorbeeld een kinderparacetamol geven tegen de pijn of de koorts. Check altijd wel even goed de bijsluiter voor de dosering. Volg daarnaast de adviezen op bij koorts.

Bof en de huisarts?

Wanneer je kindje veel minder drinkt dan normaal (minder dan de helft van wat het normaal drinkt) bel je altijd naar de huisarts in verband met uitdroging.

Bel met spoed naar de huisarts wanneer je kindje symptomen van een hersenvliesontsteking vertoont:

  • Erg ziek en suf
  • Braken
  • Hoofdpijn, spierstijfheid in de nek
  • Verward

Er is dan namelijk een kleine kans dat je kindje dit heeft. Baby’s hebben vagere klachten. Bekijk alle symptomen van een hersenvliesontsteking van een baby en van een ouder kindje.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: