Er wordt al lange tijd gezegd dat het volgen van muziekles is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Sterker nog, een oom komt mij bij iedere familiegelegenheid vertellen dat mijn dochter van 6 nodig op muziekles MOET, dat zou goed zijn voor haar intelligentie. Omdat ik altijd een beetje wars ben van goedbedoelde adviezen en het momenteel druk genoeg vond met 2 keer zwemles en hockey, had ik dat even geparkeerd. Ik had eerder ook nog geen wetenschappelijk onderzoek gevonden dat deze uitspraak bevestigde. Totdat ik dit tegenkwam vandaag!

2 jaar muziekles vergroot zichtbaar de ontwikkeling van de hersenen!

Het onderzoek is uitgevoerd door neurowetenschappers. Zij hebben 5 jaar lang kinderen gevolgd die wel en geen muziekles hebben gehad gevolgd. Ze hebben scans van de hersenen vergeleken van de verschillende groepen waaruit blijkt dat kinderen die muziekles volgden meer volume en dikte hadden in bepaalde zones van de hersenen. Het volgen van muziekles zorgt voor een verandering van de witte massa in de hersenen. Dit gedeelte zorgt ervoor dat signalen goed binnenkomen in de hersenen. Daarnaast waren ook veranderingen zichtbaar in de grijze massa, dit zorgt weer voor een goede verwerking van de informatie.

Wanneer je je kindje vanaf 6-7 jaar, 2 jaar muziekles laat volgen vergroot dat de hersenontwikkeling in gebieden die belangrijk zijn voor het nemen van beslissingen, het kunnen focussen en het kunnen inperken van impulsen. Die laatste twee eigenschappen komen natuurlijk goed van pas op school. Grote kans dat de schoolresultaten dus ook zullen verbeteren.

Ik moet mijn oom dus toch gelijk gaan geven. Nu nog een muziekinstrument uitzoeken waar mijn gehoor ook tegen bestand is.