Ervaringsverhaal bevalling Joyce: bijna 36 uur en 1,5 wachten op de gynaecoloog

//Ervaringsverhaal bevalling Joyce: bijna 36 uur en 1,5 wachten op de gynaecoloog

Ervaringsverhaal bevalling Joyce: bijna 36 uur en 1,5 wachten op de gynaecoloog

Dinsdag 16 januari 2018 was mijn uitgerekende datum. Eigenlijk had ik de gehele zwangerschap niets te klagen. Geen klachten en tot 16 januari was ik nog redelijk fit. Wel werd ik steeds nieuwsgieriger naar het geslacht van de baby. Sinds de eerste echo met 8 weken had ik echt het gevoel dat het een meisje was, maar toen ik 23 januari een vruchtwater echo kreeg met 41 weken veranderde ik van gedachte en wist ik dat het een jongen was. Het was echt zo’n jongenshoofd op de echo.

Deze dinsdag had ik een dubbele afspraak.

Eerst 8.30u een echo en daarna zouden ze gaan kijken of het eventueel mogelijk was om mij te strippen. Ik had de hele nacht al voorweeën gehad, maar deze zetten niet door. Mijn baarmoedermond was wel al afgevlakt maar ik had nog geen ontsluiting waardoor ik niet gestript kon worden. Donderdag 25 januari zouden ze nog een poging wagen. Daar aangekomen om 10u had ik nog steeds diezelfde voorweeën. Steeds 30-40 seconde een wee met 4-5 minuten ertussen. Ik had weer een nacht amper geslapen omdat ik er erg onrustig van werd en hoopte dat ze me nu wel konden strippen. De verloskundige deed onderzoek, ik had inderdaad 1 cm ontsluiting dus ze kon mij strippen. Ik verloor veel vocht.

“Ik denk dat je vliezen gebroken zijn”

Ze ving wat vocht op in een bakje en ik moest door naar het ziekenhuis. Het vocht moest onder de microscoop bekeken worden en bij mij zou een CTG en een echo van mijn vruchtwater gemaakt worden. Ik stond werkelijk perplex. Ik verloor de dag ervoor ook al vocht en dacht dat dit door het afvlakken van de baarmoedermond kwam. Naar mijn weten was het breken van je vliezen een hele plons met water aangezien er een fles wijn aan vocht in je buik zit. Maar dit kan blijkbaar ook met kleine hoeveelheden komen als de breuk hoger zit. Weer wat geleerd! Dus hop naar het ziekenhuis en rond 12u lag ik aan de monitor. De CTG was goed, mijn vruchtwater was iets afgenomen maar nog wel voldoende voor de baby en mijn vliezen waren inderdaad gebroken. De klok werd op 7.00u ‘s morgens gezet en ik moest binnen 24u bevallen, anders zou ik medisch worden. Ook werd mijn afspraak voor het inleiden van zo 28 januari vervroegd naar zaterdag 27 januari, dit was nu de uiterste datum waarop ik mocht bevallen doordat mijn vliezen gebroken waren.

Naar huis

Ik ging rond 14u weer naar huis en de weeën begonnen toe te nemen naar 60 seconde met 2-3 minuten rust. Ik ging me steeds beroerder voelen en begon rond 17u over te geven. Mijn vriend belde de verloskundige en die zei dat ze gelijk mijn kant op kwam. Overgeven kan namelijk een teken zijn dat de bevalling echt is begonnen. Ik nam snel een douche en 15 minuten later was de verloskundige er. Je zit nog steeds op 1 cm ontsluiting! Nou ja zeg, hoe kan dat nou? Je leest op internet dat vrouwen tijdens de eerste vier centimeters nog gewoon de laatste klusjes in huis doen. Ik kon dit echt niet!

Ik voelde mij ontzettend beroerd

De verloskundige zei dat ik wat moest proberen te rusten en als het heftiger werd, ik weer moest bellen. Ik lag op bed de weeën weg te puffen en rond 23u wist ik echt niet meer wat ik moest doen. De pijn werd ontzettend heftig. Ik kreeg rugweeën die soms mijn benen inschoten en mijn vriend belde weer naar de verloskundige. Ik zat op 3,5 cm en mocht van haar rustig de kant van het ziekenhuis opgaan. 00.00u was ik in het ziekenhuis, ik had inmiddels 4cm en werd aangesloten op de monitor. Ik kreeg een injectie in mijn been tegen de pijn en moest proberen wat te rusten. Mijn vriend is op de stoel naast mij in slaap gedoezeld en ik weet nog dat ik geen houding meer kon vinden in het bed. Op mijn rug was niet comfortabel, mijn zij niet. Ik besloot op de wc te gaan zitten, en dat hielp. De verloskundige vertelde mij dat ze naar een andere bevalling moest en dat ze zo terug zou komen. Ik ben op de wc blijven zitten en toen ze terug kwam zat ik daar nog steeds. Naar mijn weten heb ik hier 5-10 minuten gezeten maar ze was een uur weg geweest. Ik ben dit uur verder kwijt. Ze begeleidde me terug naar het bed en toen ik ging liggen, kreeg ik heftige persweeën.

De ruggenprik en een sterrenkijker

Tijdens elke wee verkrampte mijn hele lichaam zich. De verloskundige dacht dat ik nu op 10 cm zou zitten, maar na inwendig onderzoek bleek ik pas op 5 cm te zitten. Ook was de baby als een sterrenkijker gedraaid waardoor mijn lichaam verkeerde signalen kreeg. Mijn lichaam zou dit niet nog 5 cm gaan trekken met dit langzame tempo en ik moest een ruggenprik krijgen. Dit wilde ik helemaal niet. Ik wilde op een natuurlijke manier bevallen, maar dit mocht niet van het ziekenhuis. Ook omdat mijn vliezen al zolang gebroken waren moest er een beetje vaart achter komen. Om 6u was de anesthesist aanwezig en zei dat ik aan het einde van de ochtend wel moeder zou zijn. Terug op de kamer moest ik verplicht op mijn linkerzij liggen omdat ze hoopte dat de baby terug zou draaien door de zwaartekracht. Ik voelde niets meer van de pijn dus heb toen een uurtje geslapen.

5 centimeter

Rond 12u kwam de gynaecoloog (ik was nu medisch geworden) en ik zat nog steeds op 5 cm. Ook had ik inmiddels koorts, had ik verschrikkelijk lopen kotsen en had ik nu een infuus met antibiotica gekregen. Volgens mijn vriend had ik ook een middel met weeën opwekkers gekregen waarvan ze waren vergeten deze kraan open te zetten, maar ik heb hier niet heel veel van mij gekregen. Ik bleef nog een tijd op de 5 cm hangen en vanaf 16u ging het snel. Om 17u had ik 10cm en mocht ik gaan persen. Maar nu komt het, de gynaecoloog die ik overdag had, werkte maar tot 17.30u dus ik moest wachten op de nachtdienst, die 17.30 begon. Ik moest de weeën maar een beetje wegzuchten, die begon ik weer steeds heftiger te voelen.

1,5 uur wachten met persen

Om 17.30u niets, de dag moest nog overgedragen worden en om 17.45u kwam de nieuwe gynaecoloog zich voorstellen. Alles werd klaargelegd voor de bevalling, de beugels werden op het bed geplaatst. Ik lag klaar, de gynaecoloog stond klaar tussen mijn benen en haar telefoon ging. Spoedgeval en ze liep weg samen met haar assistent. Ik bleef alleen achter met mijn vriend en ik zag tijdens elke wee de hartslag van de kleine steeds meer dalen. Ik riep tegen mijn vriend dat hij iemand moest halen en rond 18.30u meldde de nieuwe gynaecoloog zich. Het dalen van de hartslag hoorde erbij, maar ik was daarvoor alleen met mijn vriend en ik werd er erg onrustig van. De nieuwe gynaecoloog en haar assistente en stagiaire stelde zich voor en rond 18.40u mocht ik gaan persen. Ik had me ingesteld op een uur uitdrijving omdat dit als gemiddelde bekend staat bij je eerste kindje maar na 5-6x persen en een knip riep de gynaecoloog dat ik mijn ogen moest openen en kreeg ik ons kindje op mijn borst. Ik barstte in tranen uit en toen de gynaecoloog na een paar minuten aan mij vroeg om samen naar het geslacht te gaan kijken hield ze de baby omhoog en zag ik dat wij trotse ouders waren geworden van ons zoontje Jayden. Geboren na bijna 36 uur, op 26 januari 2018, 18.55u, 3.740 gram en 52 cm lang. Het was de mooiste baby die ik ooit heb gezien en ik was opslag verliefd.

Jayden werd om 21u opgehaald door de kinderarts om compleet gecheckt te worden. Hij moest 48u op de neonatologie blijven, aan een infuus en de monitoren. Dit omdat hij verhoogd infectie gevaar had door de lang gebroken vliezen en mijn antibiotica tijdens de bevalling.

Joyce
Ik ben Joyce 29 jaar. Sinds 11 jaar samen met mijn vriend.
We hebben al een tijdje samen een kinderwens. Maar hebben eerst een franse bulldog puppy Bailey gekocht om te oefenen;)
Ik ben in januari 2018 mama geworden van Jayden.
Tijdens de zwangerschap heb ik een spiegelreflex camera aangeschaft en fotograferen is echt mijn hobby geworden. Mijn beroep is fysiotherapeut. En verder vind ik het leuk om lekker in het huis te rommelen en te stijlen of leuke dingen te doen met mijn vriendinnen. Volg mij ook op: https://www.instagram.com/joyce_elsbroek
2018-11-26T16:23:53+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen