De dag waarvan je wist dat die zou komen. De grote dag, het moment van de waarheid. De bevalling! Om optimaal te kunnen genieten van het prille geluk, is het belangrijk deze dag goed en uitgerust door te komen. En daar  wringt de schoen behoorlijk. Je  hebt het misschien al gemerkt bij gesprekken met de verloskundige en tijdens de zwangerschapscursus. Het draait allemaal om de vrouw. Je krijgt tips als drink geen koffie tijdens de bevalling, want dan stink je een beetje uit je giechel en dat vindt de vrouw vervelend. Je hoort nergens dat de vrouw perpermuntjes moet meenemen om het aangenamer voor de man te maken, als ze uur na uur in je gezicht ligt te puffen.

Ook in het ziekenhuis ligt de aandacht heel eenzijdig bij de vrouw. Deels verklaarbaar; het heeft bijvoorbeeld geen zin om man en vrouw aan het infuus te leggen met pijnstilling. Maar het mag allemaal wel wat evenwichtiger. Kortom, zorg goed voor jezelf, want niemand anders gaat het doen! Vergelijk het maar met de instructies in het vliegtuig, eerst je eigen zuurstofmasker, daarna bekommeren om de rest.

Dus wat moet je ter voorbereiding allemaal regelen? Wat moet er in jouw zwangerschapstasje zitten als de vliezen breken:

Eten

Een bevalling kan best even duren. Vaak heeft het kind nog geen zin om zijn lekkere warme nestje te verlaten en neergekwakt te worden in de koude ziekenhuisomgeving. Of het zit vast, of er is iets met hormoontjes die nog niet aangemaakt zijn. Enfin, het kan wel even duren. Zorg ervoor dat de interne motor kan blijven branden. Ziekenhuiseten is vaak niet best en het wordt door de omgeving niet altijd gewaardeerd als je tijdens het baren een patatje oorlog bij de lokale patattent gaat halen. Neem dus eten mee, bij voorkeur iets wat lang houdbaar en lekker is. Denk aan chocola.

Entertainment

Een bevalling is een vrij eentonig proces, waarbij je de centimeters ontsluiting aftelt. Zorg ervoor dat je wat te doen hebt, want na een uurtje heb je het wel gezien en kan het gaan vervelen. Zorg dus voor ontspanning en entertainment. Dit is wel een dingetje. Het zal je door de omgeving en met name de patiënt niet altijd in dank worden afgenomen als je je XBOX meeneemt en lekker gaat gamen. Ook netflixen kan, maar dit is afhankelijk van de hormoonhuishouding van patiënt, al een brug te ver zijn. Wat wel kan, is een podcast beluisteren. Tip; trek een hoodie aan zodat je een koptelefoontje kunt wegwerken in de capuchon.

Rust

Een bevalling kan dus lang duren. Even lekker slapen is echt nodig om weer op te laden. Neem een kussentje en dekentje mee, zodat je op de bank of de stoel (die is er altijd), een tukje kan doen. Diplomatie is belangrijk en er is maar één goed argument om dit uit te onderhandelen. Tip; het volgende letterlijk gebruiken, oefen het desnoods alvast. Lieve schat, ik ben zo ongelofelijk trots op je. Wat ben je stoer en wat doe je het goed! Ik wil er ook straks voor je zijn als we met X naar huis gaan. Misschien is het goed, als ik dan nu even een hazenslaapje doe.

Lees ook mijn andere artikel:

Bevallingsetiquette: de eerste tip (voor mannen)!

Volgende gouden regel – eerst hulp voor mannen bij ontzwangeren

Pannenkoekenkoning

Ik ben de Pannenkoekenkoning! Vader van 2 kinderen. Ik wil graag mijn visie delen, maar heb toch (nog) een beetje moeite om mijn volledige naam erbij te vermelden. Ik wil je echter mijn columns niet onthouden dus vandaar mijn alias “de pannenkoekenkoning.” Omdat ik dus gewoon heel erg goed ben in het bakken van pannenkoeken.