Weeën: iedereen verwacht dat dit de start is van de bevalling. Maar dit hoeft helemaal niet. Ze zijn er in verschillende varianten en komen al vroeg in de zwangerschap voor. Een wee is het samentrekken van de baarmoeder en we onderscheiden de voorweeën, de echte en de naweeën.
Weeën : harde buiken, voorweeën?
Braxton Hicks; de valse weeën
Ook wel bekend als de harde buiken. Je hebt deze al vrij snel in je zwangerschap (na 6 weken). Je kunt ze echter pas na een paar maanden voelen. Ze gaan weg als je van positie verandert en nemen niet in kracht toe. Sommige vrouwen hebben hier overigens helemaal geen last van. Meer over harde buiken.
De oefenweeën of voorweeën
In de laatste weken van je zwangerschap kun je last krijgen van oefenweeën. Soms al vanaf week 24. Je baarmoeder begint te oefenen met het samentrekken en doet dit meestal ’s nachts. Je zult niet de eerste zijn, die met dit vals alarm in het ziekenhuis zit of de verloskundige belt. Het verschil met echte weeën is dat deze niet in kracht en duur toenemen en niet regelmatiger (=sneller opvolgen) worden.
Weeën : wat zijn de echte weeën?
De start van de bevalling: de echte weeën.
Je baarmoeder begint zich steeds vaker en heftiger samen te trekken. Door deze weeën wordt de baarmoedermond soepeler.
In het begin zal er circa 10 minuten tussen zitten. Dit wordt steeds korter, het wordt steeds heftiger en ze duren langer: van 30 seconden naar wel 60 tot 90 seconden. Er zit een duidelijk begin en einde aan de wee en tussen de weeën heb je geen last. De pijn wordt steeds heftiger. De meeste vrouwen voelen dit in de buik. Je kunt ook last hebben van pijn in de rug en in de benen. Deze weeën lopen over in ontsluitingsweeën.
Weeën : Wat zijn de ontsluitingsweeën?
Deze duren tussen de 60 en 90 seconden, doen pijn en komen om de 3 tot 5 minuten. Bel de verloskundige, zij zal ook controleren hoeveel ontsluiting je hebt. Je hebt 10 centimeter ontsluiting nodig om te mogen persen. Dit betekent dat de baarmoedermond 10 centimeter open staat en dat je baby eruit geperst mag worden.
Weeën : wat zijn persweeën?
Het lijkt alsof je moet poepen. Dit noemen ze persdrang. Geef dit aan bij de verloskundige, zij checkt of je 10 centimeter ontsluiting hebt en geeft aan dat je kunt starten met persen bij de volgende wee. Deze contracties zijn het heftigste en gemiddeld genomen duren deze geen uren. Ze komen meestal om de 5 minuten. Het zorgt voor de geboorte van je kindje. Wanneer je al eerder een kindje hebt gehad, hoef je vaak maar een paar keer te persen.
Wanneer het hoofdje naar buiten komt, voel je het vaak branden tussen je vagina en de anus. De verloskundige houdt dit in de gaten en let erop dat je niet uitscheurt. Wanneer ze denkt dat er een risico is, zal er een knip gezet worden. Dit doet ze op het moment van een wee, je voelt dit eigenlijk bijna niet.
Ben je er dan nu vanaf? Nee, helaas nog niet.
Weeën : wat zijn de nageboorteweeën?
Nageboorte: is dat niet alleen een scheldwoord? Nee, de moederkoek ofwel de placenta wordt meestal binnen 10 minuten na je kindje geboren. Hier krijg je dan opnieuw samentrekkingen voor. Deze zijn gelukkig wel minder heftig dan de voorgaande weeën. Mocht dit niet binnen een uur op gang komen, moet de placenta operatief verwijderd worden.
Weeën : wat zijn de naweeën?
Je kunt nog een paar dagen last hebben van naweeën. De baarmoeder krijgt door deze weeën haar eigen vorm weer terug. Deze kunnen nog best gevoelig zijn. Zeker wanneer het je tweede of derde kindje is.