De bevalling komt dichterbij. Je wilt je waarschijnlijk goed voorbereiden. Het gezegde ” Een goede voorbereiding is het halve werk”  gaat hier helaas niet helemaal op. Maar… een goede voorbereiding helpt je zeker!

Een bevalling is niet te plannen, het loopt misschien iets anders dan je gedacht had. Hoe je een bevalling ervaart is ook weer voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal dingen die je meer controle en zelfvertrouwen geven.

Hoe kun je je goed voorbereiden op een bevalling?

Beantwoord vooraf al je vragen over de bevalling

Zoek naar informatie over al je vragen met betrekking tot de bevalling. Lees bijvoorbeeld hoe de bevalling in zijn werk gaat. Welke verschillende fases je hebt in een bevalling. Vraag alles wat je wilt weten aan je verloskundige. Betrek ook je partner erbij, zo weet hij ook wat er gaat gebeuren. Lees bijvoorbeeld hoe je de start van een bevalling herkentOf welke soorten weeën je hebt.

Lees alleen geen horrorverhalen van bevallingen. Daar word je niet blijer van. Het maakt je angstig en het merendeel van de bevallingen gaat gewoon goed.

Rust

Makkelijk gezegd! Aan het einde van je zwangerschap heb je waarschijnlijk last van verschillende kwalen en ook van slapeloosheid. Rust overdag dan ook goed uit, dutjes. Maar ook gewoon even rusten op de bank helpt al. Probeer zo uitgerust mogelijk te beginnen aan je bevalling.

Ga naar een zwangerschapscursus

Tijdens een zwangerschapscursus leer je ontspanningsoefeningen en houdingen die van pas kunnen komen bij de bevalling. Ook leert je partner wat er gaat gebeuren. Het geeft je een beetje zelfvertrouwen.

Bedenk wie je bij je bevalling wilt hebben

Je partner maar misschien ook je moeder, zus of vriendin. Alles kan. Wat jij prettig vindt. Bespreek dit vooraf met je verloskundige door het invullen van je geboorteplan.

Bedenk of je pijnbestrijding wilt of niet

Verdiep je in de verschillende vormen van pijnbestrijding. Je keuze kan namelijk ook effect hebben op de plek waar je kunt bevallen.

Waar wil je bevallen?

Thuis of in het ziekenhuis? In bad? Bij een normale bevalling heb je de keuze waar je zou willen bevallen. Als alles dan goed gaat, is dat ook daadwerkelijk de plek waar je kindje geboren wordt. Bedenk wat je prettig vindt. En houdt hierbij ook rekening met mogelijke pijnbestrijding. Niet alle pijnbestrijding is thuis mogelijk. 

Bedenk of je borstvoeding wilt geven of niet

Wanneer je dit wilt zal er binnen een uur na de bevalling gestart worden met het aanleggen van je kindje. Zo komt de melkproductie op gang. Is dit je tweede kindje en lukte het bij het eerste kindje niet? Bedenk bij je keuze dat de kans groot is dat het bij het tweede kindje wel goed gaat.

Regel de kraamzorg

Na je bevalling komt de kraamzorg helpen. Beval je thuis? Dan kan het zijn dat zij er al is, net voordat de persweeën beginnen. Stem dit af met je verloskundige.

Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is

Wil je thuis bevallen? Misschien is dit wel middenin de nacht. Zorg dat de verloskundige je huis ook in de nacht snel kan vinden.

Zorg voor eten

Eten? Ja een bevalling kan behoorlijk lang duren. Energie heb je hard nodig. En niet alleen jij! Zorg dat je energierepen of iets dergelijks hebt voor jou en je partner. Stop deze ook in je ziekenhuiskoffertje.

Trek een katoenen shirt aan

Dit neemt je transpiratievocht goed op.

Zorg dat je warme sokken bij hand hebt

Sommige vrouwen krijgen namelijk koude voeten tijdens de bevalling.

Wat zijn de veel gestelde vragen over de bevalling?

1. Hoe lang duurt een bevalling?

Zoals gezegd is iedere bevalling anders. Gemiddeld gezien duurt het vanaf de eerste ontsluitingswee 1 uur  per centimeter, voordat je kunt gaan persen. Het persen zelf duurt bij het 1e kindje gemiddeld 1 uur met een uitloop tot 2 uur. Bij een tweede kindje gaat dit soepeler en is dit 5 minuten tot een uur.

De placenta komt meestal binnen een half uur na de geboorte. Indien dit niet zo is, zal deze operatief verwijderd worden.

2. Wat kun je doen ter verlichting van de weeën?

  • Verander van houding
    Probeer verschillende houdingen uit. Denk aan zittend, lopend, liggend op je zij, staand, voorover leunend tegen een tafel. Ontdek wat voor jou de beste manier is om een wee op te vangen
  • Probeer te ontspannen tijdens de ontsluitingsweeën
    Wanneer je ontspant voel je de pijn minder en gaat het sneller. Probeer afleiding te zoeken, maar niet met iets dat energie kost. Kijk televisie, ga onder de douche, maak een warme kruik voor je rug
  • Denk positief
    Jij kunt die weeën ook aan, net als al die miljoenen vrouwen voor je. En de wee die je hebt gehad, komt niet meer terug. Maar is wel weer een stap dichterbij je kindje!

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: