Ben je 40 of 41 weken zwanger en klaar om te strippen? En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je met je zwangere lijf in je zwangerschapsbeha je partner op staat te vrolijken. Strippen is de enige wetenschappelijk bewezen manier die effectief kan zijn om een bevalling op te wekken. Hoe werkt het precies? Hoe lang duurt het? Doet het pijn en wanneer kun je dit laten doen?

Strippen : wat is het?

De verloskundige woelt met haar vingers inwendig de vliezen los van de baarmoederwand in de hoop je bevalling op gang te brengen.

Strippen : wanneer kun je dit laten doen?

Wanneer je tussen de 40 en 42 weken zwanger bent. Het liefst zo dicht mogelijk tegen de 42 weken.

Strippen : waarom zou je dit doen?

Er zijn meerdere redenen waarom je de bevalling op zou willen wekken. Allereerst is het niet wenselijk om (langer dan) 42 weken zwanger te zijn, omdat de kans op babysterfte dan toeneemt. De kwaliteit van de placenta neemt af, net als soms de hoeveelheid vruchtwater. Dit wordt dan ook zo veel mogelijk vermeden. Daarnaast kun jij het lichamelijk of psychisch zwaar hebben aan het einde van de zwangerschap of er is een andere medische aanleiding waarom het zinvol is om de baby te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapsvergiftiging. Of je wilt graag nog thuis of bij je eigen verloskundige bevallen.

Strippen : hoe werkt het?

De verloskundige voelt eerst door een inwendig onderzoek met haar vingers of je baarmoedermond al verstreken (zachter) is en of je al ontsluiting hebt. Wanneer dat zo is, kan zij bij de vliezen komen. Zij woelt dan met haar vingers met ronddraaiende bewegingen langs het hoofdje van je baby de vliezen los van de onderkant van de baarmoederwand. Door het strippen komen er hormonen (prostaglandine) vrij die belangrijk zijn voor het rijpen van de baarmoedermond en het op gang brengen van de bevalling.

Wanneer je nog geen ontsluiting hebt, kan de verloskundige niet bij de vliezen komen. Zij zal dan wel de baarmoedermond masseren.

Strippen : wat is het effect?

Binnen zes uur na het strippen zou er een reactie merkbaar moeten zijn. Het effect kan verschillen tussen wat lichte krampen, voorweeën, harde buiken of de echte weeën. Het strippen is echter geen garantie dat de bevalling ook echt op gang komt. Bij 1/3 van de vrouwen start de bevalling inderdaad, bij 1/3 gebeurt er helemaal niets en bij de rest zet de bevalling niet door maar ze merken wel krampen, harde buiken of voorweeën.

Wanneer je gestript bent en er is nog geen effect, dan kan het na een paar dagen opnieuw worden geprobeerd.

Strippen : doet het pijn?

Dat verschilt per zwangere. Uit onderzoek is gebleken dat het grootste gedeelte van de zwangeren het niet (31%) tot een beetje pijnlijk (51%) vondt.

Strippen : wat merk je verder?

Je verliest een klein beetje helder rood bloed na afloop, dit kan drie dagen aanhouden. Dit bloedverlies is volkomen onschuldig, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Verlies je meer bloed? Neem dan contact op met de verloskundige.

Strippen : zijn er risico’s?

Nee, voor zowel moeder als baby zijn er verder geen risico’s bekend. Dus altijd het proberen waard. Heb je na het strippen toch veel pijn of veel bloedverlies? Dan neem je altijd contact op met je verloskundige.

Wat kun je doen wanneer het strippen niet helpt?

Wanneer het strippen niet helpt kun je zelf nog proberen om de bevalling op te wekken. Dit zijn alleen geen wetenschappelijk bewezen effectieve methoden. Maar… baat het niet, schaadt het niet toch? Wanneer er een medische aanleiding is, zal er meestal overgaan worden op het inleiden van de bevalling.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: