Je kunt nergens anders meer aan denken. Je focust je de hele dag op wat je voelt en of dat misschien een voorteken is van het begin van de bevalling. Wanneer dit je eerste kindje is, is het extra spannend. Want wat gaat er gebeuren? Hoe voelt het? Hoe lang duurt een bevalling en het allerbelangrijkste hoe herken je de start van een bevalling? Wat zijn de voortekenen waar je op kunt letten?

Een gemiddelde bevalling duurt zo’n 8 tot 12 uur. Iedere bevalling is natuurlijk anders. Maar de fases van een bevalling zijn vrijwel voor iedereen gelijk.

Voortekenen bevalling: wat is het begin van een bevalling?

Wat de voortekenen zijn, kun je pas achteraf zeggen. Dit verschilt namelijk per bevalling en op het moment dat je bevalling ook echt begonnen is, weet je dat het een voorteken was. De echte start van een bevalling zijn het begin van de weeën en vruchtwaterverlies. Vruchtwaterverlies hoef je alleen niet te hebben, dat kan. Maar vaak worden de vliezen pas gebroken tijdens de bevalling. Andere signalen die mogelijk aan je bevalling vooraf gaan:

Meer/ andere kleur  en dikkere afscheiding

Verlies van de slijmprop

De slijmprop is een slijmerig stuk taai slijm, Het heeft de baarmoeder gedurende de zwangerschap afgesloten. Het is een beveiligingsmechanisme van je lichaam ter bescherming van je baby voor infecties en ter voorkoming van een meerling in het beginstadium.

Hoe ziet een slijmprop eruit?
Het is ongeveer een paar centimeter groot. Het is een beetje troebel van kleur en er kunnen sliertjes bloed in zitten: helderrood of donkerbruin. De slijmprop kun je ook in delen verliezen. Wanneer je het in delen verliest, hoef je het niet eens te merken.

Het verliezen van de slijmprop is nog geen directe indicatie dat je snel zult bevallen. Sommige vrouwen verliezen het al weken van te voren. Je kindje is dan tussentijds wel beschermd door de vliezen. Ga echter voor de zekerheid niet in bad, zwemmen of vrijen vanwege infectiegevaar.

Bekijk hier hoe de slijmprop eruit ziet.

Sterkere regelmatige contracties: weeën

Waarschijnlijk heb je al een aantal weken of maanden geregeld de Braxton Hicks Contracties (de harde buiken). Deze zijn onregelmatig en gaan weer weg als je van positie veranderd. Ze doen meestal ook niet echt zeer. In je laatste weken kun je ook oefenweeën krijgen. Deze ontstaan meestal ’s nachts en gaan weer weg, ze worden niet regelmatiger of heftiger. Maar hoe herken je dan de echte weeën?

Echte weeën:

  • Zijn regelmatig, in het begin kan dit om de 10 minuten zijn. Ze gaan zich sneller opvolgen
  • Worden steeds sterker, langer en regelmatiger. In het begin duren ze ongeveer 30 seconden
  • Hebben een duidelijk begin en einde
  • Gaan niet weg wanneer je van positie verandert
  • Tussen de weeën heb je geen pijn
  • Je kan pijn of een zeurderig gevoel voelen in je buik, onderrug en/of je benen

Heb je weeën die tussen 60 en 90 seconden duren en om de 4 a 5 minuten komen? De ontsluitingsweeën zijn begonnen. Bel de verloskundige of ga naar het ziekenhuis.

Het breken van de vliezen

Wie kent er nou niet de filmische fragmenten dat een hoogzwangere dame in de supermarkt liters water verliest. Veel zwangeren vinden dit angstig en blijven in de laatste weken daarom liever helemaal thuis. Niet nodig! Bij slechts 15% van de zwangeren breken de vliezen voor de bevalling. En je hoeft ook geen liters te verliezen. Het kan ook druppelsgewijs.

Diarree

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Een legere darm is handig voor de reis van je baby door het geboortekanaal. Dat scheelt weer een veel voorkomende poepsessie tijdens de persweeën.

Bekijk ook het filmpje van verloskundige Wendy van verloskundigcentrum Breda over de voortekenen van het begin van een bevalling:

Natuurlijke manieren om je bevalling op te wekken:

Kun je niet meer wachten op je baby of heb je het helemaal gehad met je zwangerschap? Er zijn een aantal manieren om je bevalling op te wekken. Tenminste dit wordt beweerd, wetenschappelijk bewijs is er niet. We hebben alleen de methoden geselecteerd waarvoor “Baat het niet, schaadt het niet” geldt.

  • Bewegen: wandelen, dansen en trap lopen
  • Sex
  • Drinken van Bitter Lemon: de stof kinine zou wee-opwekkend werken
  • Eten van ananas: ook hier zit de stof kinine in
  • Accupunctuur door een professional: bij accupunctuur komt de stof oxytocine vrij, dit wekt weeën op
  • Gekruid heet eten

Lees hier meer over het zelf opwekken van de bevalling.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: