Ruggenprik als pijnbestrijding tijdens de bevalling

//Ruggenprik als pijnbestrijding tijdens de bevalling
Ruggenprik als pijnbestrijding tijdens de bevalling 2018-09-25T16:29:18+02:00

De ruggenprik is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding bij een vaginale bevalling. Hierdoor voelt 95% van de vrouwen geen pijn meer. Je behoudt wel de controle over je spierkracht. Deze kan verminderd zijn, waardoor je wel in bed moet blijven liggen vanaf het moment dat je hem hebt gehad.

Ruggenprik bevalling : kun je ervoor kiezen?

Je kunt zelf aangeven dat je dit wilt, al ver voor de bevalling. Dit betekent wel dat je dan automatisch in het ziekenhuis bevalt. Beval je in het ziekenhuis, dan kun je ook nog tijdens de bevalling bedenken dat je dit graag wilt. Er wordt dan eerst gekeken naar hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Ben je verder dan 5 centimeter? Dan zul je het helaas meestal zonder moeten doen. Met een werkende ruggenprik kun je namelijk minder goed kunt persen.

Wist je dat Nederland een van de weinige Europese landen in Nederland is waar je enkel op verzoek pijnbestrijding krijgt? De afgelopen 10 jaar is het gebruik van een ruggenprik overigens wel verdrievoudigt. In België behoort de ruggenprik bijvoorbeeld tot de standaard zorg. Daar bevalt maar liefst 70% met een ruggenprik.

Ruggenprik bevalling : hoe werkt dat?

De anesthesioloog prikt de ruggenprik. Dit gebeurt op de verloskamer of op de verkoeverkamer bij de operatiekamers. De prik kan zittend of liggend gegeven worden. Je moet op dat moment je rug zo veel mogelijk krommen, best lastig met zo’n dikke buik. Door het krommen wordt de ruimte tussen de ruggenwervels groter. De plek wordt ontsmet en plaatselijk verdoofd. Voorzichtig wordt daarna een naald ingebracht tussen de ruggenwervels. Bij het bereiken van de juiste ruimte, net voor de zenuwen wordt een dun slangetje ingebracht. Via het dunne slangetje worden de verdovende medicijnen gegeven. De zenuwen die de pijn doorgeven van je baarmoeder naar je hersenen worden daarmee verdoofd. Het inbrengen duurt ongeveer 5 tot 15 minuten en daarna duurt het zo’n 15 minuten voordat het werkt. Tijdens de procedure word je hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden en moet je zo stil mogelijk blijven zitten of liggen. Met het slangetje in de rug kun je weer gewoon bewegen nadat het goed vastgeplakt zit met plakkers op je rug.

Bij een keizersnede krijg je ook meestal een ruggenprik. Alleen als je een superspoed keizersnede krijgt, kan het nodig zijn dat je algehele narcose krijgt. De ruggenprik bij de keizersnede is wel anders dan alleen voor pijnbestrijding tegen de weeën. Bij de ruggenprik (spinaal) tijdens de keizersnede wordt je onderlichaam zo verdoofd dat je ook geen controle meer hebt over je spieren. Je bent tijdelijk een soort verlamd. Wel voel je het drukken en bezig zijn van de gynaecoloog tijdens de operatie. Het gevoel lijkt daarmee als een verdoving bij de tandarts.

Ruggenprik : de voordelen:

 • Meest effectieve vorm van pijnbestrijding. 95% ervaart geen pijn meer
 • Geen versuffende werking, je bent helemaal helder en maakt je bevalling bewust mee
 • Geen gevolgen voor de gezondheid van je baby
 • Je kunt gewoon borstvoeding geven na de geboorte

Ruggenprik : de nadelen

 • Bij 5% is de pijnstilling onvoldoende. Er wordt dan geprobeerd om dit alsnog op te lossen door extra of andere medicatie
 • Je krijgt een blaaskatheter, je kunt door verlies van spierkracht in je benen niet meer naar de wc tijdens de bevalling
 • Je kunt mogelijk jeuk of koorts krijgen
 • Kans op bloeddrukdaling
 • Mogelijk langere uitdrijvingsfase doordat je minder hard perst door spierkrachtverlies. Daarmee ook kans op hulp met een vacuümpomp
 • De insteekplaats in de rug kan nog een paar dagen gevoelig blijven

Ruggenprik : complicaties

Er bestaat een klein risico op complicaties zoals bijvoorbeeld flauwvallen, benauwd voelen, hoofdpijn, koorts, jeuk, rugklachten en nog een paar zeer zeldzame complicaties. Laat je daarover informeren bij je medisch specialist.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

 • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

 • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

 • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen